Wykonanie
Było ciasto na pożegnanie LCHF, teraz czas na ciasto na powitanie LCLF. Takie troszkę oszukane sernikobrownie, gdyż nadal bardziej jest to sernik :) aczkolwiek dwukolorowy.Składniki na białą masę:-
serek twarogowy chudy 0% np. Emilki firmy Mlekoma 500 g-
twaróg chudy 250 g (u mnie z Biedronki)- 5
białek jaj (dużych) + szczypta
soli- 3
żółtka jaj-
serek kremowy naturalny Arla Apetina 50 g- dowolny
aromat do ciast- słodzik w płynie- trochę soku z wyciśniętej
cytrynySkładniki na ciemną masę:- po pierwsze około 1/3 masy białej- sojavit 85 -
białko sojowe firmy Olimp 15 g- whey isolate 90 naturalny - odżywka
białkowa firmy Ostrovit 15 g- 1
żółtko jaja- gorzkie
kakao odtłuszczone 10 g-
cynamon 4 g (łyżka)- mała płaska łyżeczka
proszku do pieczenia- dowolny
aromat do ciast- słodzik w płynie- opcjonalnie
kawa rozpuszczalna 1,5 łyżkiPiekarnik nagrzać do 165°C. Małą blaszkę 24x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać beztłuszczowym sprayem. Przygotować także większą blaszkę do pieczenia w kąpieli
wodnej.Wszystkie
sery zmiksować razem dodając słodzik,
aromat do ciast,
sok z cytryny.
Białka jaj ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Około 1/3 ubitej piany odłożyć na później do ciemnej masy, pozostałą połączyć z masą
serową. 2/3 białej masy serowej przelać na blaszkę.Do pozostałej części masy serowej dodać
białko sojowe, odżywkę
białkową,
żółtko,
kakao,
cynamon,
proszek do pieczenia,
aromat do ciast oraz dosłodzić słodzikiem wedle upodobań. Całość zmiksować i ewentualnie dodać
kawę rozpuszczalną. Na koniec wymieszać z wcześniej odłożoną pianą z
białek.Ciemną masę wylewamy na białą w dowolny sposób, u mnie najpierw była to kratka, ale później ją trochę jeszcze przemieszałam wykałaczką.Do dużej blaszki wstawić małą, i wlać do niej gorącej
wody mniej więcej do połowy wysokości mniejszej. Piec około 45-50 minut. Powoli wystudzić.
Składniki odżywcze w 100 g ciasta (całość ok.850 g):
Białko: 19,73 gWęglowodany: 4 , 11 gTłuszcze: 3 , 06 gKcal: 125Składniki odżywcze w 1 porcji (40 g):
Białko: 7,89 gWęglowodany: 1 , 64 gTłuszcze: 1 , 22 gKcal: 50