Wykonanie
Sernik na tę wczorajszą chandrę - by jej trochę ująć :)Delikatny, nie za słodki, z przyjemnym w smaku
orzechowym spodem. Pasowałaby do niego również polewa z
chałwy lub z
tofii, ale uznałam że nie chcę go przesładzać.



Składniki na tortownicę 25 cm :Spód :1 szklanka
mąki pszennej T 5002
żółtka1,5 łyżki
masła orzechowego25 g.
masła w temperaturze pokojowej2 pełne łyżki
cukru pudru0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaSer :1 kg
twarogu, trzykrotnie zmielonego3
jajka0,5 szklanki
cukru pudru3 pełne łyżki
mąki ziemniaczanej150-200 g.
chałwy waniliowejPrzygotowanie :Wszystkie składniki rozcieram dokładnie w palcach, jak kruszonkę. Gdy się połączą, przekładam tę sypką masę na dno wyłożonej papierem tortownicy, przyciskam dłonią. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni C.W międzyczasie ubijam
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynam dodawać po łyżce
cukier, a następnie
żółtka. Do gładkiej masy dodaję po łyżce
ser, następnie rozdrobnioną
chałwę, a na końcu
mąkę ziemniaczaną. Masę
serową wylewam na podpieczony spód, wygładzam powierzchnię i piekę przez 60 minut w 180 stopniach C. Pozostawiam do całkowitego ostudzenia w piekarniku, oprószam pudrem.Przepis autorski.
