ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z mąki żytniej

Szarlotka z mąki żytniej

nazwa

Wykonanie

Ta szarlotka nie wymaga zbyt wielkiej uwagi, ot - trzeba połączyć składniki w całość, pokroić jabłka i prawie gotowe. Rolę kruszonki spełniają tu płatki żytnie, pomieszane z ciemnym cukrem i masłem. To szybkie i łatwe ciasto.
Składniki na blaszkę 22 x 30 cm:
2,5 szklanki mąki żytniej T 500, polecam sklep Kłos-Pol
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
2 pełne łyżki gęstej śmietany
170 g. zimnego masła
1 szklanka domowego cukru pudru
1,5 kg twardych jabłek
0,5 szklanki płatków żytnich , polecam sklep Kłos-Pol
50 g. zimnego masła, startego na wiórki (na grubej tarce)
3 łyżki ciemnego cukru
3 łyżki kisielu wiśniowego z cukrem (w proszku)
3-4 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie :
W misce siekam mąkę z cukrem, masłem i żółtkami, dodaję śmietanę i zagniatam jednolite ciasto. Gdy składniki się połączą, przekładam ciasto na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowuję je w prostokąt wielkości blachy. Przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 25-30 minut ( ciasto ma się lekko zezłocić). W tym czasie umyte jabłka kroję na pół, wykrajam gniazda nasienne i dalej kroję na cienkie plasterki. Układam plasterki jabłek na podpieczonym spodzie. Posypuję je kisielem, ciemnym cukrem, płatkami i wiórkami masła. Piekę jeszcze 30 minut w temperaturze 190 stopni C, po czym polewam powierzchnię miodem i piekę kilka minut z funkcją grilla, by góra się zarumieniła.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/04/szarlotka-siermiezna.html