Wykonanie
Ta szarlotka nie wymaga zbyt wielkiej uwagi, ot - trzeba połączyć składniki w całość, pokroić
jabłka i prawie gotowe. Rolę kruszonki spełniają tu
płatki żytnie, pomieszane z ciemnym
cukrem i
masłem. To szybkie i łatwe ciasto.





Składniki na blaszkę 22 x 30 cm:2,5 szklanki
mąki żytniej T 500, polecam sklep Kłos-Pol1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia2
żółtka2 pełne łyżki gęstej
śmietany170 g. zimnego
masła1 szklanka domowego
cukru pudru1,5 kg twardych
jabłek0,5 szklanki
płatków żytnich , polecam sklep Kłos-Pol50 g. zimnego
masła, startego na wiórki (na grubej tarce)3 łyżki ciemnego
cukru3 łyżki
kisielu wiśniowego z
cukrem (w proszku)3-4 łyżki płynnego
mioduPrzygotowanie :W misce siekam
mąkę z
cukrem,
masłem i
żółtkami, dodaję
śmietanę i zagniatam jednolite ciasto. Gdy składniki się połączą, przekładam ciasto na podsypaną
mąką stolnicę i rozwałkowuję je w prostokąt wielkości blachy. Przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 25-30 minut ( ciasto ma się lekko zezłocić). W tym czasie umyte
jabłka kroję na pół, wykrajam gniazda nasienne i dalej kroję na cienkie plasterki. Układam plasterki
jabłek na podpieczonym spodzie. Posypuję je
kisielem, ciemnym
cukrem,
płatkami i wiórkami
masła. Piekę jeszcze 30 minut w temperaturze 190 stopni C, po czym polewam powierzchnię
miodem i piekę kilka minut z funkcją grilla, by góra się zarumieniła.Przepis autorski.







