Wykonanie
Upiekłam
łososia na puree z
ziemniaków i
brokuła, które bardzo pasuje do tej delikatnej w smaku
ryby. Mocniejszym akcentem
smakowym jest
czosnek, a
jajko z płynnym
żółtkiem świetnie dopełnia całą potrawę. Całość jest lekka i bardzo smaczna :)
Składniki :filet z
łososia atlantyckiego (ok. 400 -500 g)10 średnich
ziemniaków1 mały
brokuł2 ząbki
czosnku2
jajka1 łyżka
masłaoliwasól,
pieprzPrzygotowanie :Gotuję do miękkości obrane
ziemniaki i różyczki
brokuła (w oddzielnych garnkach), ubijam je razem na puree, doprawiam
masłem,
solą i
pieprzem. Naczynie do zapiekania smaruję
oliwą, wykładam puree, lekko polewam je
oliwą. Umyty i osuszony filet z
łososia oprószam
solą i
pieprzem i smażę przez kilka minut na patelni z rozgrzaną
oliwą - skórą do dołu. Gdy skórka
zrobi się rumiana, przekładam fileta na wyłożone wcześniej puree (także skórką do dołu), na powierzchni układam plasterki
czosnku, polewam
oliwą, i piekę ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Po tym czasie wbijam
jajka, oprószam je
solą i
pieprzem, wstawiam do piekarnika (temp. 210 stopni- termobieg) na 10-15 minut, by się ścięły. Podaję na gorąco.Przepis autorski.