Wykonanie
Lubicie
ryż z warzywami? Ja bardzo, choć przyznaję - robię go dość rzadko, pewnie dlatego że mam ciągle głowę pełną pomysłów i chcę wypróbowywać nowe smaki. Mój dzisiejszy
ryż jest duszony z
kukurydzą,
pieczarkami i bardzo pikantnymi
papryczkami jalapeno - najpopularniejszymi w potrawach meksykańskich. Użyłam papryczek z zalewy, a kupić je możecie w cudownym sklepie z prawdziwymi, meksykańskimi produktami - Arriba, serdecznie Wam to miejsce polecam, zajrzyjcie tam koniecznie!Papryczki są naprawdę ostre, więc z dodawaniem ich do
ryżu trzeba być ostrożnym. Aby trochę tę ostrość złagodzić, ugotowany- półtwardy
ryż już z dodatkami dusiłam z
mlekiem.Danie jest pyszne, pikantne i rozgrzewające - zapraszam do wypróbowania.


Składniki2 woreczki
ryżu (u mnie naturalny, dość ciemny, nie oczyszczony)0,5 szklanki
kukurydzy z puszki15
pieczarek1
cebula2-3
papryczki jalapeno z zalewy (do kupienia w sklepie Arriba)łyżka
oleju0,5 szklanki
mlekakilka gałązek świeżej
kolendry lub
pietruszkisól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie trochę krócej, niż wg zalecenia - powinien pozostać trochę twardy. Odcedzam go, dodaję do niego
kukurydzę i posiekane papryczki. Siekam drobno
cebulę i lekko ją podsmażam na
oleju, po czym dodaję posiekane w słupki
pieczarki, smażę kilka minut by odparować
wodę. Do
cebuli z
pieczarkami przekładam
ryż, dolewam
mleko i na wolnym ogniu duszę ok. 15-20 minut, aż
ryż będzie zupełnie miękki. Dodaję posiekaną
kolendrę lub
pietruszkę, doprawiam do smaku
pieprzem i
solą. Podaję na gorąco jako samodzielny posiłek (można jeszcze oprószyć
startym serem) lub jako dodatek do obiadu.Przepis autorski.


