Wykonanie
Pieczone warzywa smakują inaczej, niż gotowane czy duszone, mam wrażenie że zyskują niepowtarzalną
słodycz i są delikatniejsze. W moim daniu połączyłam je dodatkowo z
ziołami,
czosnkiem i chrupiącymi ziarenkami - wykorzystałam pyszną mieszankę "
Ziołowo mi " ze sklepu Ziarenkowo .


Składniki:5 średnich
marchewek1,5 szklanki ugotowanej
cieciorki3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli1 łyżeczka mieszanki
ziół prowansalskichkilka gałązek
tymiankuoliwapieprz do smakuziarenka "
Ziołowo mi " ze sklepu ZiarenkowoPrzygotowanie:Umyte i obrane
marchewki kroję w niezbyt grube plastry, przekładam do miski, wlewam kilka łyżek
oliwy, dodaję
sól,
pieprz i
zioła prowansalskie. Mieszam wszystko razem, by
marchewka dokładnie pokryła się
przyprawami. Na dno naczynia do zapiekania wlewam 2-3 łyżki
oliwy, wykładam na przemian plastry
marchewki i ugotowaną wcześniej
ciecierzycę. Dodaję pokrojony w plasterki
czosnek, układam na górze kilka gałązek
tymianku. Przykrywam naczynie folią aluminiową i piekę przez 40 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni C. Po 40 minutach zdejmuję folię, posypuję danie ziarenkami "
Ziołowo mi" i piekę jeszcze 15 minut, już bez przykrycia. Można dodać na górę starty
żółty ser - ja posypałam danie
parmezanem.Przepis autorski.




