Wykonanie
Przygotowałam pikantną
karkówkę z lekką
słodyczą miodu, z
czosnkiem,
majerankiem i zdecydowanym aromatem
rozmarynu. W domowych warunkach, na patelni grillowej, i choć
mięso nie ma tego charakterystycznego dla tradycyjnego grillowania zapachu węgla drzewnego, jest delikatne, miękkie i bardzo smaczne.W potrawie użyłam złocistego
miodu wielokwiatowego firmy
Miody Suszka, z pasieki z siedemdziesięcioletnią tradycją.
Składniki:8-10 plastrów
karkówki wieprzowej1 łyżka
smalcu1 łyżeczka
miodu wielokwiatowego firmy
Miody Suszka2-3 gałązki
rozmarynu3 ząbki
czosnkusól,
pieprzmajeranekPrzygotowanie:Plastry
mięsa lekko rozbijam tłuczkiem, oprószam
solą,
pieprzem i
majerankiem z obu stron, zostawiam na godzinę w lodówce. Na patelni grillowej rozgrzewam
smalec, układam
mięso i obsmażam z obu stron na rumiano, po czym dolewam tyle
wody, by lekko pokryła dno patelni, dokładam
rozmaryn, zmniejszam ogień i pod uchyloną pokrywką duszę do momentu, gdy
woda wyparowuje. Powtarzam ten cykl jeszcze 2
razy, przy ostatnim dolewaniu
wody dokładam pokrojony w plasterki
czosnek. Gdy
mięso jest już miękkie, polewam je
miodem, dolewam jeszcze odrobinę
wody i przekładając ze strony na stronę jeszcze chwilę duszę.Przepis autorski.