Wykonanie
Składniki:-
karkówka wieprzowa lub z dzika-
sól-
przyprawy:
pieprz naturalny,
jałowiec,
rozmaryn,
czosnek, … jakie kto lubi- pończocha, przędza wędzarnicza
Karkówkę obrobić ładnie, tj. przyciąć równo, aby nie była postrzępiona. Moja miała ok. 1,5kg.Następnie posypać powierzchnię
solą. Najlepiej nie jodowana, ale jak nie ma to tez może być. Ja użyłem tym razem! warzonej-jodowanej. Wstawić na tacce do lodówki. Sprawdzać z dwa
razy dziennie. Zlewać powstały sok i przewracać po każdym zlaniu oraz po każdym zlaniu lekko posolić powierzchnię. Przy tej produkcji nie ważyłem ilości
soli. Sypałem po każdym zlaniu płynu na oko.Po 4-6 dniach jak już było widać, że nie powstaje sok, a
karkówka jest już w miarę sucha natarłem jej powierzchnię
ziołami i
czosnkiem. Można użyć przypraw jaki kto lubi , ilość wg. upodobań. Wszystkie
przyprawy najlepiej jak są mielone.Włożyć
karkówkę do pończochy i obwiązać przędzą jak
szynkę do wędzenia. Powiesić w przewiewnym miejscu w domu. U mnie temp ok. 20-22 stopnie, przy oknie w kuchni na karniszu. Tak
wisi sobie z tydzień. Powierzchnia jest sucha i twardawa. Kontrolujemy jej zapach i wygląd powierzchni, czy nie pojawia się pleśń. Następnie przenosimy do lodówki, gdzie kartkóweczka powoli dojrzewa. Po ok. 3 tyg od rozpoczęcia produkcji można spróbować jak smakuje. Im dłużej będzie dojrzewać tym będzie lepsza.