Wykonanie
Sos sojowy to genialny zamiennik
soli, przede wszystkim o wiele zdrowszy. Choć nie jest typową polską
przyprawą, bardzo dobrze pasuje do wielu dań i bez problemu można go stosować jako dodatek uzupełniający wiele naszych rodzimych potraw. Ma piękny, głęboki, ciemnobrązowy kolor i wyraźny, pikantny, lekko
grzybowy smak.Przygotowałam dziś kawałki
kurczaka duszone z
grzybami i sosem Kikkoman firmy Develey - polecam Wam serdecznie ten właśnie sos nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale także bardzo poręczną, wygodną butelkę z idealnym dzióbkiem, przez który łatwo go dozować :)Mój
kurczak jest wolno duszony w
grzybowym aromacie, w gęstym, aksamitnym
śmietanowym sosie, z
tymiankiem i
czosnkiem. Zapewniam, jest pyszny !



Składniki:1 kg kawałków
kurczaka (u mnie pałki)3 ząbki
czosnkukilka suszonych kapeluszy
grzybów leśnych2 łyżki
olejukilka łyżek
sosu sojowego Kikkoman z firmy Develey5 łyżek gęstej
śmietany2 łyżki zimnego
masłakilka gałązek świeżego
tymiankupieprz do smakuPrzygotowanie:
Kurczaka dokładnie myję i osuszam, po czym podsmażam z obu stron na rozgrzanym
oleju w rondlu z szerokim dnem. Dolewam
sos sojowy, dodaję
grzyby, grubo posiekany
czosnek i gałązki
tymianku, dolewam odrobinę
wody (robię to co jakiś czas, by ciągle na dnie naczynia był sos w którym
mięso się dusi) i pod przykryciem duszę ok. 40 minut, aż
kurczak będzie mięciutki. Zmniejszam ogień, dodaję
śmietanę zahartowaną łyżką gorącego sosu
spod mięsa, mieszam dokładnie. Przed podaniem dodaję zimne
masło, mieszam do rozpuszczenia.Przepis autorski.


