Wykonanie
Kilka dni temu stałam się szczęśliwą posiadaczką pięknego glinianego garnka, więc już był najwyższy czas, by go wypróbować.Chciałam dania nieskomplikowanego i szybkiego, więc wykorzystałam tak dobrze mi już znany, wspaniały produkt ze sklepu SYS - mieszankę
kaszy jęczmiennej z
pieczarkami, a uzupełnieniem smaku są
kiszona kapusta,
czosnek i
masło.Powstała świetna potrawa, rozgrzewająca, zdrowa i naprawdę pyszna. Serdecznie Wam ją polecam :)



Składniki:1 opakowanie
kaszy jęczmiennej z
pieczarkami ze sklepu SYS1 główka
czosnku100 g.
kapusty kiszonejgałązka
rozmarynu1 łyżka
oleju1 łyżka
masłasól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Kaszę z
pieczarkami wsypuję do namoczonego wcześniej garnka rzymskiego, dolewam 3/4 szklanki
wody, lekko
solę i mieszam. Dodaję przeciętą na pół główkę
czosnku. Przykrywam całość
kapustą kiszoną, dokładam
rozmaryn, dodaję łyżkę
oleju, przykrywam naczynie (ewentualnie folią aluminiową), wstawiam do piekarnika i piekę w temperaturze 180 stopni C. przez 40 minut, po czym zdejmuję pokrywkę, dodaję kawałki
masła i piekę jeszcze 20 minut.Podaję gorącą.Przepis autorski.



