Wykonanie
Kocham
ziemniaki i jest to miłość dozgonna, co nie przeszkadza mi oczywiście darzyć równie wielkim uczuciem innych warzyw :)Dziś na obiad mam chyba najprostszą potrawę, jaką można z nich przygotować (nie licząc rzecz jasna gotowania w wodzie)- zapiekankę.No, może układanie nie jest najprostsze, ale przecież możecie
ziemniaki położyć zwyczajnie, na pleckach a nie na paluszkach :)Mięciutkie w środku i jednocześnie wspaniale chrupiące i rumiane z góry ziemniaczane plasterki, z dodatkiem
musztardy Develey z
sosem Tabasco, z ulubionymi
ziołami, z
oliwą i
masłem.Mmmmm.... Można się rozpłynąć w tym smaku...Próbowaliście już tej
musztardy ? Ja dziś sięgnęłam po nią pierwszy raz. Nie, nie jest wcale zbyt ostra; powiedziałabym raczej że odrobina
tabasco przyjemnie łamie
słodycz tej
musztardy. Dobra oczywiście zwyczajnie, do
wędlin, do kanapek, sałatek czy
sosów. Lecz i do ciepłych posiłków, tak jak u mnie dziś, też ją Wam polecam.
Składniki:1-1,5 kg
ziemniaków2 łyżki posiekanych ulubionych
ziół, np.
bazylii,
tymianku,
natki pietruszki3-4 łyżki
musztardy Develey
Tabascooliwa Develey1 łyżka
masłasól, świeżo mielony
czarny pieprzPrzygotowanie:Siekam
zioła i mieszam je z
musztardą Develey
Tabasco na pastę. Obrane i umyte
ziemniaki kroję w cienkie plasterki, wrzucam do miski, przekładam też pastę
musztardową, doprawiam
solą i
pieprzem i mieszam, najlepiej dłonią, by
ziemniaki pokryły się pastą.Naczynie do zapiekania smaruję dokładnie
oliwą, wykładam po kolei plastry
ziemniaków (układam je pionowo). Gdy całe naczynie jest pełne, powierzchnię oprószam jeszcze raz
pieprzem i lekko skrapiam
oliwą. Przykrywam naczynie folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 30 minut, po czym zdejmuję folię, wykładam
masło w kawałkach i piekę jeszcze 15-20 minut.Podaję jako dodatek do
pieczonego mięsa lub
ryby.Przepis autorski.