Wykonanie
Bardzo dobry dodatek witamin do obiadu, zwłaszcza teraz- w okresie jesienno-zimowym, gdy dopada nas chandra, gdy łapiemy przeziębienia i brakuje nam energii. Sprawdzi się świetne do smażonych i duszonych
mięs, ale jest też wyśmienita z
rybą.



Składniki:3 średnie
marchewki1 łodyga
selera naciowego2 małe kwaśne
jabłkaSos:3 łyżki
oliwy3 łyżki
wody mineralnej (lekko gazowanej)0,5 łyżeczki
musztardy miodowej1 łyżeczka
białego octu winnego lub
soku z cytrynysól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Umyte i obrane
marchewki ścieram na drobnej tarce, z
łodygi selera ściągam
nitki i kroję ją w bardzo cienkie plasterki - dodaję do
marchewki.
Jabłko (mogą być bez obierania) ścieram na grubej tarce, dodaję do warzyw w misce. Składniki sosu mieszam np. w zakręconym słoiczku, potrząsając nim energicznie- aż powstanie emulsyjny sos. Dodaję go do przygotowanej surówki, mieszam dokładnie. W razie potrzeby doprawiam jeszcze surówkę
solą i
pieprzemPrzepis autorski.