Wykonanie
To danie musi być pyszne chyba bez względu na rodzaj nadzienia ;)
Jadłam różnie przygotowanie
pieczarki: ze
szpinakiem, z samym
serem, z pikantnym zapiekanym kremem -każde były rewelacyjne.W moich dziś są dwa rodzaje
sera, troszkę
cebuli, dużo
serca i oczekiwania, bo miałam na nie wielką ochotę :)Podałam je z
żurawiną Develey, fajnie pasowała do smaku
serów.Zapraszam :)
Składniki:6 dużych
pieczarek1 niewielka
czerwona cebula60 g. ulubionego
sera pleśniowego2 łyżki tartej
mozzarellisól,
pieprz do smaku
oliwaPrzygotowanie:Oczyszczam
pieczarki, odcinam nóżki, wnętrze kapeluszy lekko
sole, brzegi smaruję
oliwą. Układam je w natłuszczonym naczyniu do pieczenia, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 10 minut. W tym czasie siekam w kostkę
cebulę i
pieczarkowe nóżki, przekładam je na patelnię z łyżką
oliwy, lekko
solę i smażę 5 minut pod przykryciem.
Ser pleśniowy kroję w kawałki, układam po kilka w każdym podpieczonym kapeluszu, po czym wypełniam go doprawioną do smaku smażoną
cebulką i
pieczarkami. Wszystkie
pieczarki posypuję
mozzarellą i wstawiam jeszcze na 20 minut do piekarnika (210 stopni C). Podaję gorące, z kapką
żurawiny.Przepis autorski.