Wykonanie
Z myślą o pysznych tostach na śniadanie, naleśnikach i gofrach zrobiłam tę oto
galaretkę ze słodkich
winogron i kwaśnej
cytryny dla równowagi. Pięknie się żeluje dzięki agarowi, który dostałam ze sklepu z żywnością ekologiczną, i który Wam z
serca polecam - Ekojawo.pl . Agar czyni cuda z
owocami,
sokami i musami, a jego główna zaleta to fakt, że nawet po ostudzeniu potrawy można ją znowu podgrzać, a i tak ponownie zadziała :)


Składniki:2 kg ciemnych
winogron1 szklanka
cukrusok z 2
cytryn1 łyżeczka agaru, polecam sklep Ekojawo.plszczypta
soli3/4 szklanki
wodyPrzygotowanie:Umyte i przebrane
winogrona wrzucam do garnka z grubym dnem, wsypuję
cukier, zagotowuję. Zmniejszam ogień i gotuję ok. godziny, by puściły sok. Przecedzam gorące przez sito usuwając pestki i skórki, przekładam z powrotem do garnka, dodaję
sok z cytryny i dalej lekko gotuję.Łyżeczkę agaru rozpuszczam w wodzie, dodaję szczyptę
soli, przelewam do rondelka i gotuję ok. 10 minut, aż wyraźnie zgęstnieje. Dolewam tę żelową masę do soku, mieszam, jeszcze chwilę gotuję razem. Przekładam jeszcze płynną, gorącą
galaretkę do wyparzonych wcześniej słoiczków, mocno zakręcam. Ewentualnie pasteryzuję kilkanaście minut, jeśli
galaretka ma być na zimę.Przepis autorski.
