Wykonanie
Ciasteczka są pełne
jabłkowego smaku, ale nie mają w sobie
mąki ani
cukru, więc śmiało mogą po nie sięgnąć osoby które dbają o linię.Może to dość nietypowe wykorzystanie
kaszy kuskus, ale sama jestem pod wrażeniem, jak fajnie zachowuje się ona w słodkiej, pieczonej wersji. Od razu pomyślałam, że to będą wspaniałe
ciasteczka bez grama wyrzutów sumienia po zjedzeniu;) Samo zdrowie!A najlepszy
kuskus pod słońcem kupicie w sklepie ze zdrową, ekologiczną żywnością: Ekojawo.pl
Składniki:1 szklanka
kaszy kuskus, polecam sklep Ekojawo.plok. 1,5 szklanki
soku jabłkowego1
jajko3
jabłka2 lub więcej łyżek
miodu (jak kto lubi:))2 łyżki
skrobi kukurydzianej, ewent.
mąki ziemniaczanej, (oczywiście jest w Ekojawo.pl)3 łyżki
płatków migdałowych1/3 łyżeczki
cynamonu, również do nabycia w sklepie Ekojawo.plszczypta startych
goździkówPrzygotowanie:Mocno podgrzewam (ale nie gotuję)
sok jabłkowy, po czym zalewam nim
kuskus tak, by przykrył na ok. 0,5 cm jego powierzchnię w naczyniu. Odstawiam pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie przesypuję
kaszę do miski i pozostawiam do ostygnięcia. Wbijam
jajko, dodaję
mąkę,
migdały i starte na grubej tarce
jabłka - razem ze skórką. Dodaję
miód i
przyprawy, mieszam dokładnie aż powstanie jednolita masa. Za pomocą dwóch łyżek formuje owalne
ciasteczka i układam je na blasze wyłożonej papierem. Piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok. 30 minut, aż
ciasteczka będą lekko złote.Przepis autorski.
Przed namoczeniem...
Po namoczeniu...