ßßß Cookit - przepis na Jabłkowe ciasteczka z kaszy kuskus

Jabłkowe ciasteczka z kaszy kuskus

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka są pełne jabłkowego smaku, ale nie mają w sobie mąki ani cukru, więc śmiało mogą po nie sięgnąć osoby które dbają o linię.
Może to dość nietypowe wykorzystanie kaszy kuskus, ale sama jestem pod wrażeniem, jak fajnie zachowuje się ona w słodkiej, pieczonej wersji. Od razu pomyślałam, że to będą wspaniałe ciasteczka bez grama wyrzutów sumienia po zjedzeniu;) Samo zdrowie!
A najlepszy kuskus pod słońcem kupicie w sklepie ze zdrową, ekologiczną żywnością: Ekojawo.pl
Składniki:
1 szklanka kaszy kuskus, polecam sklep Ekojawo.pl
ok. 1,5 szklanki soku jabłkowego
1 jajko
3 jabłka
2 lub więcej łyżek miodu (jak kto lubi:))
2 łyżki skrobi kukurydzianej, ewent. mąki ziemniaczanej, (oczywiście jest w Ekojawo.pl)
3 łyżki płatków migdałowych
1/3 łyżeczki cynamonu, również do nabycia w sklepie Ekojawo.pl
szczypta startych goździków
Przygotowanie:
Mocno podgrzewam (ale nie gotuję) sok jabłkowy, po czym zalewam nim kuskus tak, by przykrył na ok. 0,5 cm jego powierzchnię w naczyniu. Odstawiam pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie przesypuję kaszę do miski i pozostawiam do ostygnięcia. Wbijam jajko, dodaję mąkę, migdały i starte na grubej tarce jabłka - razem ze skórką. Dodaję miód i przyprawy, mieszam dokładnie aż powstanie jednolita masa. Za pomocą dwóch łyżek formuje owalne ciasteczka i układam je na blasze wyłożonej papierem. Piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok. 30 minut, aż ciasteczka będą lekko złote.
Przepis autorski.
Przed namoczeniem...
Po namoczeniu...
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/jabkowe-ciasteczka-z-kaszy-kuskus.html