Wykonanie
Coś dla tych, którzy nie mogą pić
alkoholu ( ale nie tylko nie zawsze można sobie na to pozwolić )a chcieliby się rozgrzać korzennym
napojem nie koniecznie
kawą czy
herbatą. Grzaniec bardzo smaczny z lekką nutą
pomarańczy, korzenny. Przepis z " Good Food magazine, 11/2009 "
Składniki :1 L
soku jabłkowego ( u mnie 750 ml )1 laska
cynamonu3
goździki ( jeśli lubicie wyraźny ich posmak
dajcie więcej 6-7 )skórka z
pomarańczy wcześniej wyszorowana, sparzona i bez białego albedo pocięta w szerokie paski ( najlepiej ściąć ją obieraczką do warzyw )
cukier lub
miód do smaku jeśli będziecie potrzebowaliW garnku umieszczamy sok,
cynamon,
goździki skórkę z
pomarańczy. Gotujemy na średnim ogniu około 5-10 minut. Słodzimy jeśli jest taka potrzeba, podajemy.Można taki
napój przygotować wcześniej a
potem tylko podgrzać - świetnie przejdzie aromatami dodatków. Myślę, że spokojnie można było by dodać kandyzowanej
skórki pomarańczowej dla większego smaku i aromatu
pomarańczy. Można śmiało eksperymentować.Smacznego :)