Wykonanie
Kilka warstw: kruche ciasto, pyszna wilgotna masa
jabłkowa, słodka kokosowa pianka i wszystko przykryte znów kruchą górą - takie wnętrze kryje moje ciasto:) Wymaga trochę pracy, ale jest tego warte, z całą pewnością Wam posmakuje.




Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
cukru waniliowego200 g.
margaryny (
masła)3/4 szklanki
cukru3
żółtkaszczypta
soliMasa
jabłkowa:2 kg
jabłek2
kisiele cytrynowe2 łyżki
cukruPiana kokosowa:3
białkaszczypta
soli3/4 szklanki
cukru pudru3/4 szklanki
wiórków kokosowychPrzygotowanie:W misce siekam
mąkę z zimną
margaryną i
solą, dodaję
żółtka i
cukry, szybko zagniatam ciasto. 3/4 ciasta wkładam na godzinę do lodówki, 1/4 do zamrażarki. Schłodzoną większą część ciasta wykładam na blachę (z papierem do pieczenia), nakłuwam gęsto widelcem i piekę ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Jabłka obieram ze skórki i pozbawiam gniazd nasiennych, po czym ścieram je na grubej tarce, dodaję
kisiel w proszku i dosypuję
cukier, mieszam dokładnie. Wykładam
jabłka na podpieczony spód, wstawiam znowu do piekarnika na czas przygotowywania piany.Pianę z
białek ubijam na sztywno ze szczyptą
soli, po czym stopniowo dodaję
cukier puder i ubijam, aż masa stanie się lśniąca. Wsypuję
wiórki kokosowe, mieszam łyżką, wykładam na masę z
jabłek i wstawiam z powrotem do piekarnika (zmniejszam temperaturę do 160 stopni c.) na 20 minut - aż piana się podpiecze.Pozostałą zmrożoną część ciasta ścieram na grubej tarce na podpieczoną pianę, posypałam je jeszcze ciemnym
cukrem - ponownie zwiększam temperaturę do 180 stopni C, piekę jeszcze ok. 20-25 minut.Przepis autorski.



