ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z kokosem

Jabłecznik z kokosem

nazwa

Wykonanie

Kilka warstw: kruche ciasto, pyszna wilgotna masa jabłkowa, słodka kokosowa pianka i wszystko przykryte znów kruchą górą - takie wnętrze kryje moje ciasto:) Wymaga trochę pracy, ale jest tego warte, z całą pewnością Wam posmakuje.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru waniliowego
200 g. margaryny (masła)
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
szczypta soli
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
2 kisiele cytrynowe
2 łyżki cukru
Piana kokosowa:
3 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
W misce siekam mąkę z zimną margaryną i solą, dodaję żółtka i cukry, szybko zagniatam ciasto. 3/4 ciasta wkładam na godzinę do lodówki, 1/4 do zamrażarki. Schłodzoną większą część ciasta wykładam na blachę (z papierem do pieczenia), nakłuwam gęsto widelcem i piekę ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Jabłka obieram ze skórki i pozbawiam gniazd nasiennych, po czym ścieram je na grubej tarce, dodaję kisiel w proszku i dosypuję cukier, mieszam dokładnie. Wykładam jabłka na podpieczony spód, wstawiam znowu do piekarnika na czas przygotowywania piany.
Pianę z białek ubijam na sztywno ze szczyptą soli, po czym stopniowo dodaję cukier puder i ubijam, aż masa stanie się lśniąca. Wsypuję wiórki kokosowe, mieszam łyżką, wykładam na masę z jabłek i wstawiam z powrotem do piekarnika (zmniejszam temperaturę do 160 stopni c.) na 20 minut - aż piana się podpiecze.
Pozostałą zmrożoną część ciasta ścieram na grubej tarce na podpieczoną pianę, posypałam je jeszcze ciemnym cukrem - ponownie zwiększam temperaturę do 180 stopni C, piekę jeszcze ok. 20-25 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html