Wykonanie
Tarta którą robi się bardzo szybko, składniki zawsze znajdą się w domu i mamy małe co nieco do
kawki, a na dodatek ładnie wygląda.

Składniki:ciasto kruche:3
żółtka1 szklanka
mąki pszennej100 g
margaryny lub
masła3 łyżki
cukru pudrułyżeczka
cukru waniliowego4 duże
jabłka1 łyżka
masła1 łyżka
miodupianka: 3
białka3 łyżki
cukruZagniatamy ciasto kruche z podanych składników, gdy nam nie chce się zlepić możemy dodać łyżkę
śmietany. Wkładamy do lodówki by trochę odpoczęło.Nasze ciasto wykładamy na natłuszczoną i posypaną
bułką tartą foremkę, u mnie foremka na tartę o średnicy 27 cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy na złoty kolor ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i smażymy z
masłem i
miodem aż odparuje cały sok.Gdy ciasto nam się upiecze wykładamy
jabłka, a na nie
białka ubite na sztywno z
cukrem.Następnie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut, zostawiamy w piekarniku uchylamy drzwiczki by nam pojawiła się rosa.
