Wykonanie
Lekkie i bardzo na czasie- smażone, panierowane w otrębach
pomidory. Zapewniam Was, pychota. Jak się nie skusić na taki aksamitny, delikatny miąższ ukryty w chrupiącej skórce ? To podwieczorek lub kolacja, które można zjeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia, pomimo że prosto z patelni.Na ten pomysł wpadłam robiąc tego oto omleta z
pomidorami .


Składniki:2-3
pomidory, najlepiej podłużne i z niewielką ilością pestek1
jajko2 łyżki
mąki orkiszowej2 łyżki
otrębów pszennychoregano do posypania
sólolej do smażeniaPrzygotowanie:
Pomidory kroję na grube plastry - ok. 3 cm.
Jajko roztrzepuję w miseczce. Powierzchnie plastrów posypuję
oregano, delikatnie wklepując
zioła. Panieruję po kolei : w
mące, w
jajku, w otrębach. Układam na rozgrzanym
oleju, delikatnie
solę i smażę po 2-3 minuty z każdej strony. Odsączam
pomidory na papierze. Podaję gorące z kawałkami
sera pleśniowego i
bazylią.Przepis autorski.







