Wykonanie
Gruba warstwa
jagód, samo ciasto bardzo delikatne,
jogurtowe, a na dodatek posypane
jagodowym w smaku
cukrem pudrem, przepis tutaj . Nie
będę Was przekonywać, że jest pyszne, bo przecież to widać na pierwszy rzut oka :)




Składniki na blaszkę 15 na 20 cm:3
jajka1/2 kostki miękkiego
masła3/4 szklanki
jogurtu greckiego3 łyżki
likieru waniliowego1/2 szklanki
cukru pudru1 szklanka
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszklanka
jagódPrzygotowanie:
Jajka ucieram z
cukrem pudrem i
waniliowym, dodaję miękkie
masło,
jogurt,
proszek do pieczenia i
likier waniliowy. Miksuję bardzo dokładnie, po czym stopniowo dodaję
mąkę. Gdy wszystkie składniki są dokładnie połączone, a ciasto puszyste, wylewam je na natłuszczoną
masłem i oprószoną
bułką tartą foremkę- na przemian z
jagodami. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C., piekę godzinę.Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, posypuję
jagodowym cukrem pudrem.Przepis autorski.


