ßßß Cookit - przepis na Letnia szarlotka z papierówkami

Letnia szarlotka z papierówkami

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto pełne lata na kruchutkim spodzie :)
Uwielbiam smak papierówek; przy czym najlepsze są oczywiście takie prosto z drzewa. Tyle ich jednak mamy,że postanowiłam sprawdzić jak się sprawdzą w cieście- i nie zawiodłam się, bo ciasto jest lekkie, soczyste, po prostu pychota !
Ciacho w pracy spowodowało chwile milczenia. Przerywane westchnieniami :)
Składniki na blachę 22 x 35 cm:
Ciasto:
3 żółtka
200 g. miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki do posypania jabłek
3 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
1,5 szklanki mąki pszennej
ok.1 , 5 kg papierówek
3 łyżki dżemu np. truskawkowego
Beza:
3 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
2-3 krople olejku waniliowego lub śmietankowego
Przygotowanie:
Ucieram miękkie masło z żółtkami, cukrem waniliowym, pudrem i szczyptą soli aż powstanie puszysta, gładka masa. Dodaję partiami mąkę i mieszam łyżką. Ciasto powinno być bardzo miękkie. Blachę wykładam papierem, natłuszczam , oprószam bułką tartą, wykładam ciasto i zmoczoną w zimnej wodzie dłonią rozprowadzam na całej powierzchni. Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na ok. 25 minut, aż się zezłoci. Wyjmuję z piekarnika, smaruję je dżemem.
Z jabłek usuwam gniazda nasienne, po czym kroję je w cienkie plasterki. Wykładam na podpieczony spód,posypuję pudrem, wstawiam do piekarnika na kolejne 15 minut w temperaturze 190 stopni. W tym czasie ubijam pianę ze szczyptą soli na sztywno, dodaję stopniowo puder i olejek. Sztywną pianę wykładam na jabłka, piekę jeszcze 10-15 minut w temp. 180 stopni.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/07/letnia-szarlotka.html