Wykonanie
Pyszne ciasto pełne lata na kruchutkim spodzie :)Uwielbiam smak papierówek; przy czym najlepsze są oczywiście takie prosto z drzewa. Tyle ich jednak mamy,że postanowiłam sprawdzić jak się sprawdzą w cieście- i nie zawiodłam się, bo ciasto jest lekkie, soczyste, po prostu pychota !Ciacho w pracy spowodowało chwile milczenia. Przerywane westchnieniami :)



Składniki na blachę 22 x 35 cm:Ciasto:3
żółtka200 g. miękkiego
masła1 szklanka
cukru pudru + 2 łyżki do posypania
jabłek3 łyżki
cukru waniliowegoszczypta
soli1,5 szklanki
mąki pszennejok.1 , 5 kg papierówek3 łyżki
dżemu np.
truskawkowegoBeza:3
białkaszczypta
soli1 szklanka
cukru pudru2-3 krople
olejku waniliowego lub
śmietankowegoPrzygotowanie:Ucieram miękkie
masło z
żółtkami,
cukrem waniliowym, pudrem i szczyptą
soli aż powstanie puszysta, gładka masa. Dodaję partiami
mąkę i mieszam łyżką. Ciasto powinno być bardzo miękkie. Blachę wykładam papierem, natłuszczam , oprószam
bułką tartą, wykładam ciasto i zmoczoną w zimnej wodzie dłonią rozprowadzam na całej powierzchni. Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na ok. 25 minut, aż się zezłoci. Wyjmuję z piekarnika, smaruję je
dżemem.Z
jabłek usuwam gniazda nasienne, po czym kroję je w cienkie plasterki. Wykładam na podpieczony spód,posypuję pudrem, wstawiam do piekarnika na kolejne 15 minut w temperaturze 190 stopni. W tym czasie ubijam pianę ze szczyptą
soli na sztywno, dodaję stopniowo puder i olejek. Sztywną pianę wykładam na
jabłka, piekę jeszcze 10-15 minut w temp. 180 stopni.Przepis autorski.








