Wykonanie
Chodzi za
Wami małe słodkie conieco na popołudniowe, niedzielne lenistwo ? Zapraszam na pucharek pełen
waniliowego delikatnego kremu i na słodkie, soczyste liczi.



Składniki na 4 małe lub 2 średnie pucharki :1
żółtko1 i 1/3 szklanki
mleka3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/3 kostki miękkiego
masła1 łyżka
cukru waniliowegoowoce liczi
czekolada w proszku
ocet balsamicoPrzygotowanie:
Żółtko ucieram z
masłem,
cukrem pudrem,
mąką,
cukrem waniliowym i odrobiną
mleka na puszystą masę. Pozostałe
mleko podgrzewam, do b. gorącego, ale jeszcze nie gotującego się wlewam masę i bardzo intensywnie mieszam. Krem zacznie gęstnieć. Jeszcze ciepły rozkładam do pucharków i odstawiam do przestygnięcia. Liczi obieram ze skórki, dzielę na połowy i układam na powierzchni kremu. Posypuję lekko dookoła
czekoladą w proszku, na owocach robię kleks z gęstego balsamico.Przepis autorski.
