Wykonanie
Jeśli tak jak ja lubicie kremowe, aksamitne desery, ten z pewnością przypadnie Wam do gustu. Można go pokochać za lekkość, za delikatność- bo jest niczym muśnięcie motyla, i co nie pozostaje bez znaczenia - za czas, w jakim się go przygotowuje. Pozostawcie go na noc w lodówce, a następnego dnia będzie po prostu cudowny...Wykorzystałam już kiedyś ten pomysł w
waniliowych truflach : tutaj



Składniki na 7-8 sztuk:250 g.
serka mascarpone1 łyżeczka
syropu waniliowego3 łyżki
cukru pudru1,5 szklanki
ryżu preparowanego30-35 świeżych
borówekkawałek naturalnego
wafla- do obtoczeniaPrzygotowanie:
Serek mieszam dokładnie z
cukrem pudrem i
syropem waniliowym, po czym wsypuję do niego
ryż. Mieszam i odstawiam do lodówki na pół godziny.
Wafle kruszę do miseczki na drobne kawałki. Schłodzoną masę nabieram dużą łyżką, układam na środku kilka
borówek, jak na zdjęciu, przykrywam porcją masy i za pomocą dwóch łyżek formuję owalny kształt. Gotowe
jajko obtaczam w waflowej panierce i odkładam. Tak przygotowuję wszystkie. Najlepsze są następnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce. Można je podać z sosem z poduszonych widelcem
borówek lub
jagód.Przepis autorski.





