Składniki :250 g mascarpone200 g śmietany 36 % lub 30 %1/2 kg - 3/4 kg truskawek50 g cukru pudru + 1 łyżkasok z 1 cytryny2 łyżeczki syropuwaniliowego lub świeża waniliaPrzygotowanie :Truskawki miksuję z 50 g cukru pudru oraz sokiem z cytryny.Mascarpone miksuję z łyżką cukru pudru. Dodaję syropwaniliowy.Śmietanę ubijam na sztywno.Do mascarpone dodaję 3/4 zmiksowanych truskawek i dokładnie mieszam.Następnie dodaję ubitą śmietanę i delikatnie mieszam.Masę przelewam do pojemnika z przykrywką i wstawiam do zamrażalnika na 2 godziny.Po upływie 2 godzin, mieszam masę i dodaję 1/4 zmiksowanych truskawek i ponownie mieszam. ( jeżeli wiecie, że Wasz zamrażalnik bardzo mocno i szybko mrozi to lepiej wyjąć lody po 60 czy 90 minutach).Wstawiam do lodówki na kolejne kilka godzin .Lody po wyjęciu są dosyć mocno zmrożone więc należy chwilę odczekać przed jedzeniem.Inspiracją był przepis z gazety Moje gotowanie nr czerwiec 2014