ßßß
Mówiłem już, że polubiłem małe formy deserów? To powiem to raz jeszcze :D Są dobrym dobrym sposobem na nowe, kulinarne eksperymenty. W razie niepowodzenia, nie zmarnuje się zbyt wiele składników, a jeśli deser uda się, można go powtórzyć w większych proporcjach :) Oto prosty, mega prosty deser z ananasa. Wystarczą wam trzy lub cztery składniki i gotowe! :)składniki (2 porcje):100 g ananasa4 łyżki mascarpone1 łyżka żelatyny2 łyżki syropu z ananasa3 łyżeczki cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoŻelatynę zalać syropem z ananasa i odstawić do napęcznienia. Ananasa zmiksować w blenderze i przelać do rondelka. Dodać mascarpone, cukier puder, ekstrakt waniliowy i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do dokładnego rozpuszczenia składników. Odstawić do wystudzenia. Otrzymaną masę przelać do foremek pokrytych oliwą z oliwek i wstawić do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Kiedy deser będzie gotowy, ostrożnie wyjąć z foremek, udekorować czerwonymi porzeczkami i podawać .Smacznego! :)