Wykonanie

Mówiłem już, że polubiłem małe formy deserów? To
powiem to raz jeszcze :D Są dobrym dobrym sposobem na nowe, kulinarne eksperymenty. W razie niepowodzenia, nie zmarnuje się zbyt wiele składników, a jeśli deser uda się, można go powtórzyć w większych proporcjach :) Oto prosty, mega prosty deser z
ananasa. Wystarczą wam trzy lub cztery składniki i gotowe! :)składniki (2 porcje):100 g
ananasa4 łyżki
mascarpone1 łyżka
żelatyny2 łyżki
syropu z
ananasa3 łyżeczki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoŻelatynę zalać
syropem z
ananasa i odstawić do napęcznienia.
Ananasa zmiksować w blenderze i przelać do rondelka. Dodać
mascarpone,
cukier puder, ekstrakt
waniliowy i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, dodać napęczniałą
żelatynę i mieszać do dokładnego rozpuszczenia składników. Odstawić do wystudzenia. Otrzymaną masę przelać do foremek pokrytych
oliwą z oliwek i wstawić do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Kiedy deser będzie gotowy, ostrożnie wyjąć z foremek, udekorować
czerwonymi porzeczkami i podawać .Smacznego! :)
