ßßß Cookit - przepis na Krem angielski z malinami i czekoladą

Krem angielski z malinami i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Cudowny, delikatny deserowy krem na bazie śmietanki i żółtek. Taki do oblizywania ostatniej łyżki. Pokuście się o przygotowanie, bo zwłaszcza teraz można go wzbogacić świeżymi truskawkami, jagodami czy jak ja- malinami. Hm, a gdyby go podać z poziomkami ? To byłby deser!
Składniki :
3 żółtka w temperaturze pokojowej
200 ml słodkiej śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1/2 laski wanilii lub 1 łyżka pasty waniliowej
kilka kostek gorzkiej czekolady
świeże maliny lub inne miękkie owoce
Przygotowanie:
Laskę wanilii kroję na pół, nożem wyskrobuję ziarenka, wszystko przekładam do rondelka ze śmietanką. Podgrzewam na wolnym ogniu do zagotowania ( laskę wanilii oczywiście na końcu wyjmuję). W międzyczasie ubijam żółtka z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek niewielkimi porcjami dolewam, ciągle ubijając, gorącą śmietankę -zaczynając od łyżki płynu, by jajka się nie zważyły. Wszystko przelewam do garnka i na niewielkim ogniu podgrzewam, ubijając trzepaczką. Po kilku minutach krem stanie się wyraźnie puszysty i zacznie gęstnieć. uwaga- nie można przerywać ubijania, by krem się nie zwarzył i by nie powstały grudki. Gotowy krem przekładam do pucharków. Do jeszcze gorącego kremu można wkruszyć kawałki czekolady.
Pozostawiam do zupełnego ochłodzenia, po czym ozdabiam malinami.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/06/krem-angielski-z-malinami-i-czekolada.html