Wykonanie
Jest środek sezonu na
czereśnie, co więc powiecie na taki
owocowy deser ? Mięsiste, dojrzałe
owoce smażone w
cynamonowym cieście, oprószone pudrem. Mało kto się oprze :)


Składniki :15-20 dorodnych
czereśni z ogonkami1 łyżeczka świeżych, rozkruszonych
drożdży1 łyżeczka
cukru pudru1/4 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
maki kukurydzianej2-4 łyżki
mlekaolej do smażeniaPrzygotowanie:Mieszam wszystkie składniki ciasta tak, by było gęste i kleiste ( ewentualnie dodając więcej
mąki lub
mleka). Umyte
czereśnie nacinam na czubkach i wyjmuję pestki. Rozgrzewam
olej w niewielkim naczyniu ( powinien sięgać na ok. 4 cm od dna). Każdą
czereśnię dokładnie zanurzam w cieście, pomagając sobie łyżeczką i od razu smażę 1-2 minuty w
oleju, początkowo trzymając za ogonek. Przekładam na papierowy ręcznik i po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu, jeszcze gorące, obtaczam w cukrze pudrze.Przepis autorski.


