Wykonanie
Dziś podzielę się przepisem na rozpływającą się w ustach, lekko egzotyczną w smaku
karkówkę, którą bardzo w moim domu lubimy: w aromatycznym sosie, ze
słodyczą duszonej
cebuli i z
grzybami. Tak przygotowana jest wspaniała, delikatna, doskonale komponuje się z różnego rodzaju
kaszami, jak na przykład z prażoną
kaszą jaglaną

Składniki :6 kotletów z
karkówki wieprzowej bez kości3 średnie
cebule3 ząbki
czosnkukilka suszonych, leśnych
grzybów1/4 szklanki
sosu teriyaki1 łyżeczka nasion kuminu rzymskiego3 łyżki
oleju1/2 szklanki
wodysól,
czarny pieprzPrzygotowanie :W miseczce mieszam
sos teriyaki , przeciśnięty przez praskę
czosnek i starte nasiona kuminu,dodaję płaską łyżeczkę
soli i tą mieszaniną dokładnie pokrywam kotlety. Przykrywam folią i zostawiam najlepiej na całą noc w lodówce.Na patelni z łyżką
oleju smażę partiami kotlety do zrumienienia, po czy przekładam je do szerokiego garnka.
Cebule kroję w kostkę i dodaję do przesmażonego
mięsa, jeśli pozostała marynata po kotletach, też ją dolewam. Do garnka dodaję pozostały
olej,
wodę i połamane na małe kawałki
grzyby i wszystko razem duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 1,5 godziny.
Mięso powinno być bardzo miękkie. Doprawiam
pieprzem i
solą w razie potrzeby.Podaję z prażoną
kaszą jaglaną z warzywami.Przepis autorski.