Wykonanie
Ciastka z warstwowego ciasta
serowego wypełnione ulubionym
dżemem. Takie dobre, że trudno się opanować, by nie sięgać po następne... i następne... i...




Składniki :1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżki
cukru pudru1,5 szklanki gładkiego
twarogu1/3 zimnego kostki
masła1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniadżem brzoskwiniowymleko do smarowania
ciastekPrzygotowanie :
Mąkę,
ser,
proszek do pieczenia i
cukier wkładam do miski, wkrajam
masło pokrojone w cienkie plasterki i zagniatam gładkie ciasto, ewentualnie lekko podsypuję
mąką. Ciasto rozwałkowuję na placek grubości ok.1/2 cm, wykrawam kółka o średnicy ok. 6 cm. W połowie kółek wycinam na środku foremką otwory. Na pełnych ciastkach na środku układam po porcji
dżemu , przykrywam kółkami z dziurką. Brzegi
ciastek dociskam widelcem. Smaruję
mlekiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Po ostudzeniu lekko oprószam pudrem.Przepis autorski.


