Wykonanie
Nazywam ją tak, bo ta pyszna
sałatka była dla mnie i moich znajomych rarytasem w akademiku. Gościła na wszystkich imprezach. Fakt, że w menu składającym się głównie z kanapek z
serkiem topionym ze szczypiorkiem i
ketchupem obecność
kiełbasy i
czerwonej papryki musiała być zauważona ;) Ale i dziś serdecznie Wam tę
sałatkę polecam. Pomimo upływu czasu dalej ją bardzo lubię i kilka
razy w roku gości na naszym
stole. Kilka składników zaledwie, a zaskakuje smakiem.



Składniki :1 puszka
czerwonej fasolki1 puszka
kukurydzy1
czerwona paprykaok. 100 g.
żółtego seraok. 100 g. suchej, mocno doprawionej
kiełbasy2 czubate łyżki
majonezu Kieleckiego - taki był w oryginalnejPrzygotowanie :Odcedzone
kukurydzę i
fasolkę przekładam do miski.
Paprykę,
ser i
kiełbasę kroję w równej wielkości, niewielką kostkę, dorzucam do miski. Dodaję
majonez i zostawiam
sałatkę najlepiej na noc w lodówce. Kielecki ma charakterystyczny, dość ostry smak, dlatego doskonale się tu sprawdza. Po nocy
ser powinien zmięknąć - dopiero wtedy doprawiam całość
solą i
pieprzem.Przepis sprzed ponad 20 lat- a czyj to był pomysł ? nie mam pojęcia ;)
