Wykonanie
W głowie powstał mi pomysł, żeby połączyć
indyka z
grzybami, a później pomyślałam, czym jeszcze podkreślić zapach lasu :) I przypomniała mi się trawa żubrowa,
czosnek niedźwiedzi,
jałowiec... Roladki podałam z aromatycznym, smażonym,
miodowo-
czosnkowym pęczakiem, na który przepis znajdziecie: tutajTak, to jest to !


Składniki :4 sznycle z
indykaduża garść suszonych leśnych
grzybów1
czerwona cebula1/3 łyżeczki suszonego
czosnku niedźwiedziego5-6 trawek żubrowych5-6 ziarenek jałowca
sól,
pieprz2 łyżki
olejuPrzygotowanie :
Grzyby zalewam szklanką wrzątku, zostawiam na 15 minut. Kroję w paseczki, połowę
cebuli w piórka. Sznycle rozbijam tłuczkiem, lekko
solę i
pieprzę z jednej strony, układam po porcji
grzybów i
cebuli, po czym zawijam roladki (jak na zdjęciu) i spinam je szpadkami. Lekko oprószam
mąką i smażę z każdej strony na rumiano.Odkładam na bok, na tej samej patelni smażę pozostałą część
cebuli pokrojoną w drobną kostkę, gdy się zeszkli dosypuję łyżeczkę
mąki, mieszam , dolewam
wodę pozostałą po moczeniu
grzybów. Przekładam z powrotem rolady, dodaję
jałowiec i trawę żubrową (którą rzecz jasna wyławiam przed podaniem). Duszę na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. godziny. Doprawiam
solą,
pieprzem i suszonym
czosnkiem niedźwiedzim. Podaję ze smażonym pęczakiem i kieliszkiem
czerwonego wina.Przepis autorski.









