Wykonanie
Bardzo delikatna, kremowa zapiekanka doskonała na obiad, serdecznie polecam!




Składniki:Masa szpinakowa:250 g. świeżych liści
szpinaku200 g. gęstego
jogurtu2
jajka2 ząbki
czosnku1 łyżka
mąki ziemniaczanej50 g. startego
żółtego sera1 łyżka
olejusól,
pieprzCiasto:200 g.
mąki razowej żytniej100 g. zimnego
masła1/4 łyżeczki
soli4 łyżki zimnej
wodyotręby żytnie do posypania foremkiPrzygotowanie:
Mąkę siekam w misce z
masłem i
solą, dodaję
wodę i palcami zagniatam ciasto. Ważne, żeby podczas całego procesu przygotowania ciasto było jak najzimniejsze. Formuję je w kulę, schładzam w lodówce minimum 30 minut.W tym czasie umyte liście
szpinaku wrzucam na patelnię z rozgrzanym
olejem i przez 2-3 minuty smażę, mieszając - liście bardzo stracą na objętości. Doprawiam
solą i
pieprzem. Studzę.
Jogurt mieszam dokładnie z
jajkami,
mąką ziemniaczaną,
serem i zmiażdżonym
czosnkiem, dodaję zimny
szpinak, mieszam, w razie potrzeby doprawiam.Foremkę na babkę dokładnie smaruję
masłem i posypuję
otrębami, wyklejam
ciastem i wstawiam na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Po tym czasie wlewam do formy z
ciastem masę
szpinakową i piekę w temperaturze 180 C. ok. 40 minut . Sprawdzam patyczkiem, czy masa się ścięła. Babę podaję na gorąco.Przepis autorski.









