Wykonanie
Bardzo lubię ciasto
serowe, więc dziś by podkreślić smak tradycyjnego
waniliowego sernika postanowiłam przygotować sernikowe babeczki dodatkowo z listkowym
ciastem z dodatkiem
moreli.

Składniki :Ciasto :1 szklanka
maki pszennej150 g. zimnego
masła250 g. białego, gładkiego
serka1,5 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka pasty waniliowejMasa sernikowa :250 g. gładkiego
twarogu3 łyżki
cukru pudru1
jajko1 łyżeczka pasty waniliowej lub
olejek waniliowy2 łyżki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie :
Masło siekam dokładnie z
mąką, dodaję puder i pastę
waniliową, zagniatam ciasto.
Morele siekam na bardzo cieniutkie plasterki i dodaję je do ciasta, zagniatam jeszcze raz , schładzam ok. pół godziny. Wałkuję ciasto na cienki placek ok. 4 mm. grubości, wykrawam z niego
okręgi większe iż foremki. Wklejam dokładnie ciasto do foremki i piekę ok. 5 minut w temperaturze 180 stopni C.W tym czasie ucieram
ser z
żółtkiem,
cukrem,
mąką i pastą
waniliową, dodaję ubite na sztywną pianę
białko, mieszam delikatnie.Po 5 minutach pieczenia (ciasto powinno lekko urosnąć i się zarumienić) przekładam do każdej foremki masę
serową. Piekę jeszcze ok. 20 minut. Podaję z
cukrem pudrem.Przepis autorski.






