ßßß Cookit - przepis na Mini serniczki z konfiturą porzeczkową

Mini serniczki z konfiturą porzeczkową

nazwa

Wykonanie

Po wczorajszym Nowojorczyku zostało mi się jeszcze sporo kremowego twarogu ;) A że po samym serniku nie ma już śladu, zdecydowałam się na powtórkę w wersji mini ;)
Moim zdaniem wyszło lepiej niż oryginalna "duża" wersja. Początkowo miała być do tego jeszcze polewa czekoladowa, ale... smakują tak genialnie bez, że aż boję się cokolwiek w nich zmieniać.
Dodatkowo olbrzymi atut - robią się błyskawicznie!
Składniki na ciasteczkowy spód:
100 g pełnoziarnistych herbatników
2 łyżki rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową (9 sztuk):
450 g kremowego twarogu
6 kopiastych łyżek cukru pudru
1 małe jajko
1 płaska łyżka mąki pszennej
2 kropelki olejku waniliowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
9 łyżeczek ulubionej konfitury, lub owoców (u mnie kwaśna konfitura porzeczkowa - szczerze polecam)
Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 180 st.
Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasteczka kruszymy - najlepiej przy pomocy wałka ;) i łączymy z roztopionym masłem. Masę ciasteczkową wykładamy na dno papilotek i dociskamy.
Składniki na masę serową mieszamy za pomocą łyżki i wlewamy na masę ciasteczkową. Na górę kładziemy po jednej łyżeczce konfitury.
Wkładamy blaszkę do nagrzanego do 180 st piekarnika.
Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 100-110 st i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Po tym czasie studzimy serniczki w otwartym piekarniku, następnie wyciągamy i studzimy zupełnie - wciąż w blaszce, bo te maluchy są tak delikatne na ciepło, że lubią się odkształcać ;)
Wystudzone mini serniczki są już praktycznie gotowe, ale polecam schłodzić przed podaniem w lodówce przez około 30 min - będą cudownie kremowe.
Smacznego! ;)
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2011/11/mini-serniczki-z-konfitura-porzeczkowa.html