Wykonanie
Mam dziś propozycję śniadania, jajecznicę w chrupiącej, tostowej skorupce. Myślę że to będzie wspaniała propozycja na wielkanocny poranek !
Chleb tostowy po upieczeniu stworzył bardzo delikatne, pyszne ciasto, a stopniem ścięcia jajecznicy można regulować wedle uznania ;)


Składniki na 1 osobę :1
jajko5 łyżek
mleka2 kromki
pełnoziarnistego chleba tostowego
sól,
pieprzłyżeczka startego
żółtego serazielona
rzeżuchaPrzygotowanie :Kromki
chleba tostowego namoczyłam w
mleku, przekroiłam na pół a
potem na trójkąty. Wyłożyłam (posmarowaną
masłem) foremkę jak na zdjęciu . Na dnie, również wyłożonym
chlebem, ułożyłam kilka gałązek
rzeżuchy i połowę
startego sera.
Jajko wybiłam do miseczki, lekko wymieszałam, doprawiłam
solą i
pieprzem, po czym wlałam do foremki z
chlebem. Znowu wyłożyłam
rzeżuchę , przykryłam
chlebem, posypałam resztą
sera i upiekłam w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C ( ok. 8-10 minut, aż
chleb się pięknie zrumieni).Przepis autorski.









