Wykonanie
Jestem wielbicielką warzyw i nieskończonych możliwości, jakie dają. Lubię przygotowywać je na patelni, z pikantnymi
przyprawami . Ta potrawka sprawdza się doskonale jako pełne danie obiadowe, bo zawiera sycące, intensywnie żółte kluseczki. Można na gorąco zapakować ją do słoika jako awaryjny obiad w tygodniu ;)


Składniki na 2 osoby :2 średnie
cukinie1 średnia
marchewka1/4
brokuła2 łyżeczki zielonej pasty
currysól,
pieprz2 łyżki
oleju do smażenia1/5 szklanki
wodyKluseczki :3 łyżki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
szafranu indyjskiego, czyli
kurkumy1/4 łyżeczki
soli6-7 łyżek gorącej
wodyPrzygotowanie :
Marchewkę kroję w cienkie słupki,
cukinię w dużą kostkę,
brokuł dzielę na różyczki. W garnku z grubym dnem rozgrzewam
olej, wrzucam
marchewkę i pod przykryciem smażę ją na średnim ogniu ok. 5 minut, aż leciutko się przyrumieni. Wtedy dodaję pozostałe warzywa i smażę je kolejne 5 minut. Dodaję pastę
curry, doprawiam
solą i
pieprzem.
Mąkę z
kurkumą i
solą zagniatam z
wodą na ciasto konsystencji ciasta na pierogi. Wyrabiam dokładnie przez kilka minut, po czym rwę z ciasta malutkie kluseczki i wrzucam je do warzyw. dolewając 1/5 szklanki
wody. Duszę pod przykryciem 5-7 minut, aż kluseczki się ugotują. Podaję gorące.Przepis autorski.








