Wykonanie
Wrzesień 25, 2014 Wrzesień 25, 2014 Wrzesień 25, 2014 09:22 napisane przez
Miss BerryW ramach ograniczania
mięsa staram się wynajdować różnego rodzaju potrawy z
owocami morza i
rybami. Jednak nie idzie mi to tak łatwo myślałam. Okazuje się, że jestem urodzonym mięsożercą 😀Spacerując dzisiaj po sklepie natknęłam się na czarny
makaron – spaghetti nero di seppia . Wcześniej miałam z nim styczność tylko i wyłącznie w restauracjach, więc postanowiłam zrobić go w domu.
Makaron podałam z
krewetkami,
pomidorkami koktajlowymi i
zielonymi szparagami w towarzystwie sosu
śmietankowego. Pycha!
Krewetki, których użyłam w tym daniu to
krewetki grenlandzkie (grønlandske skalrejer), znane też jako
krewetki północne . Jednak w przepisie podaję porcję z szeroko dostępną w Polsce odmianą black tiger, przy której nie trzeba się tyle męczyć z obieraniemOstatnio moją głowę zaprząta właściwie tylko jedna rzecz – przeprowadzka . Za tydzień zmieniam miejsce zamieszkania i myślę tylko o tym jak je urządzićMam nadzieję, że godziny spędzone na wertowaniu tablic Pinteresta z architekturą wnętrz jakoś się opłacą. Postanowiłam nawet pójść krok dalej i zaprojektowałam swój salon w 3D, bo w końcu jak to mówią… dla chcącego nic trudnegoGdyby ktoś chciał zobaczyć w jakim stylu chciałabym urządzić mieszkanie i co mnie inspiruje – zapraszam na tą tablicę na Pintereście .A teraz Przepis na Spaghetti Nero z
Krewetkami i
Szparagami (di Seppia).

Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 10 minutW
sumie: 20 minutPorcje: 2Składniki200 g spaghetti nero di seppia200 g
krewetek tygrysich z ogonkamigarść
pomidorków koktajlowych100 g
zielonych szparagów1 nieduża
cebula2 ząbki
czosnku40 ml
śmietanki 30%szczypioreksól,
pieprz2 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie
Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie.Przygotować warzywa:
cebulę pokroić w kosteczkę,
czosnek posiekać, odłamać drewniane końce
szparagów i pokroić je na kawałki,
pomidorki koktajlowe przepołowić.Na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek i zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę i
czosnek.Dodać
śmietankę i gotować aż lekko zgęstnieje.Dodać
krewetki tygrysie,
pomidorki koktajlowe i
zielone szparagi. Gotować ok. 3 minut.Doprawić
solą i
pieprzem. Podawać z wcześniej ugotowanym
makaronem, posypać posiekanym
szczypiorkiem. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 360 g Kalorie: 550 kcal Tłuszcze: 10,1 g Węglowodany: 76 g Błonnik: 9,4 g
Białko: 38 g3 . 2.2802


Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie