ßßß Cookit - przepis na Spaghetti Nero z Krewetkami i Szparagami

Spaghetti Nero z Krewetkami i Szparagami

nazwa

Wykonanie

Wrzesień 25, 2014 Wrzesień 25, 2014 Wrzesień 25, 2014 09:22 napisane przez Miss Berry
W ramach ograniczania mięsa staram się wynajdować różnego rodzaju potrawy z owocami morza i rybami. Jednak nie idzie mi to tak łatwo myślałam. Okazuje się, że jestem urodzonym mięsożercą 😀
Spacerując dzisiaj po sklepie natknęłam się na czarny makaron – spaghetti nero di seppia . Wcześniej miałam z nim styczność tylko i wyłącznie w restauracjach, więc postanowiłam zrobić go w domu. Makaron podałam z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i zielonymi szparagami w towarzystwie sosu śmietankowego. Pycha!
Krewetki, których użyłam w tym daniu to krewetki grenlandzkie (grønlandske skalrejer), znane też jako krewetki północne . Jednak w przepisie podaję porcję z szeroko dostępną w Polsce odmianą black tiger, przy której nie trzeba się tyle męczyć z obieraniem
Ostatnio moją głowę zaprząta właściwie tylko jedna rzecz – przeprowadzka . Za tydzień zmieniam miejsce zamieszkania i myślę tylko o tym jak je urządzić
Mam nadzieję, że godziny spędzone na wertowaniu tablic Pinteresta z architekturą wnętrz jakoś się opłacą. Postanowiłam nawet pójść krok dalej i zaprojektowałam swój salon w 3D, bo w końcu jak to mówią… dla chcącego nic trudnego
Gdyby ktoś chciał zobaczyć w jakim stylu chciałabym urządzić mieszkanie i co mnie inspiruje – zapraszam na tą tablicę na Pintereście .
A teraz Przepis na Spaghetti Nero z Krewetkami i Szparagami (di Seppia).
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
W sumie: 20 minut
Porcje: 2
Składniki
200 g spaghetti nero di seppia
200 g krewetek tygrysich z ogonkami
garść pomidorków koktajlowych
100 g zielonych szparagów
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
40 ml śmietanki 30%
szczypiorek
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie.
Przygotować warzywa: cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać, odłamać drewniane końce szparagów i pokroić je na kawałki, pomidorki koktajlowe przepołowić.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek.
Dodać śmietankę i gotować aż lekko zgęstnieje.
Dodać krewetki tygrysie, pomidorki koktajlowe i zielone szparagi. Gotować ok. 3 minut.
Doprawić solą i pieprzem. Podawać z wcześniej ugotowanym makaronem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 360 g Kalorie: 550 kcal Tłuszcze: 10,1 g Węglowodany: 76 g Błonnik: 9,4 g Białko: 38 g
3 . 2.2802
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:http://missberry.pl/spaghetti-nero-krewetkami-szparagami