ßßß
Domowy pasztet z borowikamiAuthor: Miss BerryCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 3 godzinyW sumie: 3 godziny 30 minutPorcje: 2 foremkiSkładniki(na 2 foremki)1 kg wieprzowiny (łopatki, karkówki lub szynki)½ kg wędzonego boczku4 cebule200 g mrożonych borowików4 jajka½ łyżeczki gałki muszkatołowej2 liście laurowe8 ziarenek ziela angielskiego10 ziaren czarnego pieprzumasło do wysmarowania formyłuskane ziarnka słonecznika do posypaniaPrzygotowanieW małym rondelku z niewielką ilością wody gotować przez 5 minut przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz.Mięso pokroić w 2 cm kostkę i włożyć do dużego garnka. Dodać odcedzony wywar z warzyw i dolać tyle wody, aby przykryła mięso.Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny do momentu, w którym mięso będzie miękkie. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i gotować kolejne 15 minut.Odstawić garnek z mięsem do ostygnięcia, najlepiej na całą noc.Ugotować do miękkości mrożone borowiki i pokroić je w 1 cm kawałki.Zmielić zawartość garnka z mięsem trzy razy w maszynce do mielenia lub rozdrobnić używając blendera. Doprawić do smaku solą i pieprzem (nie żałować przypraw!). Dodać roztrzepane jajka i pokrojone borowiki, wymieszać.Dwie podłużne formy do pieczenia wysmarować masłem i napełnić masą pasztetową. Posypać z wierzchu łuskanymi ziarnami słonecznika.Piec 1 , 5 godziny w 200 C. Smacznego!3 . 2.2925Kim jestem?Miss BerryJestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie