ßßß
Składniki(na 2 foremki)- 1 kg wieprzowiny (łopatki, karkówki lub szynki)- 1/2 kg wędzonego boczku- 4 cebule- 200 g mrożonych borowików- 4 jajka- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej- 2 liście laurowe- 8 ziarenek ziela angielskiego- 10 ziaren czarnego pieprzu- masło do wysmarowania formy- łuskane ziarnka słonecznika do posypaniaPrzygotowanieW małym rondelku z niewielką ilością wody gotować przez 5 minut przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Mięso pokroić w 2 cm kostkę i włożyć do dużego garnka. Dodać odcedzony wywar z warzyw i dolać tyle wody, aby przykryła mięso. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny do momentu, w którym mięso będzie miękkie. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i gotować kolejne 15 minut. Odstawić garnek z mięsem do ostygnięcia, najlepiej na całą noc.Ugotować do miękkości mrożone borowiki i pokroić je w 1 cm kawałki. Zmielić zawartość garnka z mięsem trzy razy w maszynce do mielenia lub rozdrobnić używając blendera. Doprawić do smaku solą i pieprzem (nie żałować przypraw!). Dodać roztrzepane jajka i pokrojone borowiki, wymieszać. Dwie podłużne formy do pieczenia wysmarować masłem i napełnić masą pasztetową. Posypać z wierzchu łuskanymi ziarnami słonecznika. Piec 1,5 godziny w 200 C. Smacznego!