Wykonanie

Zapraszam na pyszne knedle
dyniowe, tym razem jednak nie ze
śliwkami, a z
jeżynami. Zaskakujące połączenie? A jakie smaczne. Pomysł nasunął się sam, bo właśnie wyprodukowałam większą ilość puree
dyniowego (sukcesywnie
będę je zużywać do kolejnych dań), a
jeżyny - to wybór oczywisty - ogrodowa
jeżyna zasypuje nas ogromną ilością
owoców. Delikatna
słodycz knedli, dzięki dodatkowi dyni i soczyste kwaskowate
jeżyny to bardzo
trafne połączenie, nie wspomnę o kolarach. Knedle nie tylko cudnie wyglądały, ale smakowały naprawdę bajecznie. Bardzo polecam!Składniki:

700 g
ziemniaków200 g puree z
dynii1
jajko - opcjonalnie2 łyżki
mąki ziemniaczanejmąka pszenna orkiszowa jasna
cukier trzcinowy lub
ksylitoldodatkowo:szklanka
jeżyn3 łyżki
masła2 łyżki
bułki tartejWykonanie:ugotuj
ziemniaki i przygotuj puree z dyni ( z przepisu tutaj). Ugotowane
ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź. Upieczną
dynię zblenduj na gładkie puree. Jeśli jest taka potrzeba przetrzyj
dynię dodatkowo przez sitkoprzestudzone
ziemniaki podziel na 4 części, jedną część wyjmij i to miejsce wypełnij
mąką orkiszową i 2 łyżkami
mąki ziemniaczanej. Dodaj
jajko i 200 g puree
dyniowego. Zagnieć lekkie, nielepiące się ciasto. W razie konieczności delikatnie podsyp
mąką. Podziel ciasto na 4 części. Z każdej uformuj wałek, odcinaj kawałki równej wielkości, każdy spłaszcz i nakładaj po kilka
jeżyn i 1/2 łyżeczki
cukru. Zlep i uformuj kulkę. Uformowane kulki układaj na macie podsypanej
mąkązagotuj osoloną
wodę. Kluski wkładaj partiami, gdy wypłyną na wierzch gotuj je około 4-5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakowąugotowane knedle polej roztopionym
masłem z
bułką tartąSMACZNEGO !