Wykonanie

Topinambur, czyli bulwa
słonecznika bulwiastego pochodzi z Ameryki Północnej. Jego nazwa pochodzi od plemienia Indian Tupinamba. Delikatnie orzechowa bulwa jest wspaniałym uzupełnieniem diety, wspomaga odporność. Topinambur
daje wiele możliwości wykorzystania w kuchni. Na surowo jest soczysty i chrupki, w smaku podobny do
kalarepki, trochę do białej
rzepy, zaś ugotowany smakiem przypomina
karczocha. Zmienia swoje smaki w zależności od metody obróbki. Ta niecodzienna osobliwość kulinarna czyni z niego wykwintny dodatek do dań w ekskluzywnych restauracjach. Warto włączyć go do swojej diety, bo to dobra odskocznia od monotonnych warzyw, którymi nasz rynek jest zasypany.

Topinambur to bardzo wartościowe warzywo, szczyci się niezwykłymi wartościami zdrowotnymi. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, które wpływają na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Na szczególną uwagę zasługuje inulina, która działa korzystnie na funkcjonowanie i
florę jelitową dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Co więcej, inulina stanowi cenny składnik w diecie cukrzyków, osób odchudzających się, ponieważ obniża indeks glikemiczny oraz kaloryczność wchłanianego pokarmu. Zawiera ponadto ogromne ilości koloidalnej krzemionki, co czyni z topinambura "przyjaciela " kobiet - pielęgnuje włosy, skórę i paznokcie. Porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na żelazo u dzieci. Topinambura udało mi się zdobyć po raz pierwszy i to nie zimą, bo to ponoć zimowe warzywo, ale właśnie teraz w maju. Część upiekłam w piekarniku, z części zrobiłam surówkę (przepis tu). Na surowo był tak smaczny, że można go spokojnie schrupać jak
kalarepkę. Upieczony z
orzechami włoskimi był pysznym uzupełnieniem drugiego dania.Składniki:

topinambur 2-3 bulwygarść
orzechów włoskich2 łyżki
olejutymianeksól,
pieprzczerwona cebula-opcjonalnieWykonanie:obrany i umyty topinambur osuszyć w papierowym ręczniku. Pokroić na plastry. Im grubsze plastry pokroisz, tym dłużej będzie trwało pieczenie. Obtoczyć w
oleju z
przyprawami. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać posiekanymi
orzechami włoskimipiec w 200`C 15-20 minut. Smacznego!Uwagi : zaraz po obraniu topinambura zanurz go w zakwaszonej wodzie -
octem lub
sokiem z
cytryny, ponieważ bulwy szybko ciemnieją ze względu na dużą zawartość żelaza.