Wykonanie

Sernik, którego powstanie zainspirował bajecznie
kokosowy batonik Bounty. Sernik z moim ulubionym dodatkiem -
mlekiem kokosowym. Smak
kokosa w
masie serowej jest wyczuwalny, ale nie narzucający się. Po raz pierwszy dodałam też
wiórki kokosowe, by konsystencję sernika upodobnić do batonika Bounty, jednak w ilości dość umiarkowanej, nie przypominajacej ilości z orginału. Sernik upieczony został na smacznym spodzie
kakaowo-
kokosowym, a wykończony grubą warstwą
czekolady, podobnie jak w batoniku. Spełnia wszystkie wymagania smakoszy serników i
kokosa. Całość jest przepyszna, zapraszam zatem do przepisu.

Składniki na spód sernika:6 sucharków pełnoziarnistych a 10 g2 łyżki
masła1,5 łyżki
kakao1 łyżka
ksylitolu lub
cukru35 g
wiórków kokosowychSkładniki na masę
serową:500 g
sera 3 x mielonego200 g
mleka kokosowego (górna biała część z puszki)

150 g
ksylitolu lub
cukru80 g
wiórków kokosowych3
jajka3 łyżki Mondaminy lub
mączki ziemniaczanej4 łyżki
MalibuDodatkowo:125 g
śmietanki kokosowej lub kremówki150 g
gorzkiej czekoladyWykonanie:wszystkie składniki na spód sernika wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz wysmaruj
masłem. Wysyp rozdrobnione sucharki na dno tortownicy i uciśnij je grzbietem łyżki. Na czas przgotowania masy serowej wstaw foremkę do lodówki
ser wymieszaj z mondaminą,
cukrem i
mlekiem kokosowym. Wbijaj po jedynym
jajku i mieszaj mikserem około 30 sekund, tylko do połączenia składników. Na końcu dodaj
likier kokosowymasę
serową wylej na przygotowany spód i wstaw do nagrzanego piekarnika do 175`C. Piecz sernik w tej temperaturze przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140`C i piecz jeszcze 60 minut. Upieczony sernik ma dobrze ścięte boki, środek pozostanie lekko drżący. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku, następnie studź go na kratce w rondelku zagotuj
śmietanę kremówkę, zdejmij ją z kuchenki, wrzuć połamaną
czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia
czekolady. Przestudzony sernik posmaruj rozpuszczoną
czekoladą. Poczekaj, aż pierwsza warstwa lekko przestygnie i rozprowadź pasami resztę
czekolady na kształt batonika Bountysernik wstaw na noc do lodówki, by masa serowa się ustabilizowała, jednak przynajmniej 30 minut przed podaniem wystaw sernik z lodówkiŻYCZĘ SMACZNEGO!