Wykonanie
Jajko mollet, czyli
jajko w koszulce - to smaczna forma podania
jajka na półtwardo. Gotowane przez 4 minuty ma całkowicie ścięte
białko i lekko ścięte
żółtko. Z
jajka mollet po przekrojeniu wypływa parujące
żółtko, pełne smaku i dobroci. Jest dużo lżej strawne niż tradycyjne
jajko na twardo. Gotowane z odrobiną
octu musi być absolutnie świeże i dobrej jakości. Żadne "2","3" nie wchodzą w rachubę, jeśli sklepowe to tylko "O". U mnie klasyczny mariaż
jajka ze
szpiankiem, nie tylko smaczny, lecz także bardzo zdrowy.

Składniki dla 2 osób:około 300 g
szpiaku ( u mnie mrożony)4
jajkasól,
pieprz, gałka muszkatałowa1 - 2 ząbki
czosnku1 łyżka
octuśmietana lub
jogurt grecki- 2 łyżkiWykonanie:
szpinak umieścić w rondlu, podlać niewielką ilością
wody i powoli rozmrozić. Dodać posiekane ząbki
czosnku, przyprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatałową. Wymieszać ze
śmietaną lub jogurten greckim w drugim rondlu zagotować
wodę z dodatkiem
octu.
Woda nie powinna mocno wrzeć.
Jajka wybijać pojedyńczo do miseczki i zsuwać do gotującej się
wody. I tu są dwie szkoły gotowania : 1) zakręcić łyżką gotującą
wodę i w powstały wir zsuwać kolejno
jajka, a
białko samo się ładnie i równo uformuje Tak właśnie ugotowałam swoje. 2) zsunąć
jajko do gotującej się
wody i łyżką zagarniać i formować rozpływające się
białkojajka gotować dokładnie 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na papierowym ręczniku i natychmiast podawaćjeśli
jajka chcesz zrobić wcześniej, by zużyć je do podania na
sałatce zaraz po wyłowieniu ich z wrzątku przełożyć do miski z
lodemŻYCZĘ SMACZNEGO !