Wykonanie

Z uwagi na bogactwo składników odżywczych warto czasami sięgnąć po marony- jadalne
kasztany. Są świetnym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego, a także witaminy B, K i C. Bogate są w potas i magnez - idealne zatem dla nerwowych ludzi narażonych na stres i zmęczenie. Znajdziesz w nich również wapń, żelazo, fosfor i miedź. Zawierają cenny składnik escynę, która uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu żylaków. Korzystnie wpływa na układ immunologiczny, co szczególnie ważne jest dla naszego zdrowia jesienią i zimą. Natomiast
mąka kasztananowa całkowicie pozbawiona jest glutenu i w ciekawy sposób może urozmaicć dietę alergików uczulonych na gluten.Zapraszam na
bagietkę upieczoną z dodatkiem jadalnych
kasztanów i
mąką kasztanową. Dodatek maronów i
miodu nadaje
bagietce nutę
słodyczy.

Składniki:150 g gotowanych
kasztanów300 g
mąki orkiszowej jasnej 630 + do podsypania200 g
mąki kasztanowej250 ml
wody2 płaskie łyżeczki
soli1 op. suchych
drożdży1
jajko1 łyżka
mioduWykonanie:ugotowane marony posiekać
mąkę z
solą drożdżami,
jajkiem,
miodem i letnią
wodą zagnieść na jednolite ciasto. Dodać posiekane marony, wymieszać. Uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostwić w ciepłym miejscu do podwojenia objetościciasto na posypanym
mąką blacie jeszcze raz zagnieśc, podzielić na 2 części. Uformować 2
bagietki i skręcić je. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić ponownie do wyrośnięciapiekarnik nagrzać do 230`C.
Bagietki posmarować
wodą i piec na dolnej
szynie 25 minutŻYCZĘ SMACZNEGO!