Wykonanie
Od dawna wiadomo, że wszystko co domowe to najlepsze.
Makaron zrobiony samodzielnie smakuje wyśmienicie..tym razem zrobiłam
makaron zielony..a to za sprawą młodego jęczmienia w proszku..Kolor
makaronu będzie zależał od ilości dodanego jęczmienia..ja dodałam troszkę za mało i nie jest taki zielony jak bym chciała.200 g
mąki tortowej Młynomag2
jajkaszczypta
soliwoda [ ewentualnie]
młody jęczmień w proszku
Mąkę wysypać na blat, zrobić dołeczek i wlać roztrzepane
jajka i szczyptę
soli i jęczmień.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko
mąką lub wlać odrobinę
wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać
mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w
sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić w wąskie paski [ długość
makaronu będzie zależała od długości pasków ciasta] i przepuścić przez maszynkę do
makaronu.
Makaron gotować w lekko osolonym wrzątku przez około 4-5 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną
wodą.