ßßß Cookit - przepis na Zielony makaron

Zielony makaron

nazwa

Składniki

Wykonanie

Od dawna wiadomo, że wszystko co domowe to najlepsze.Makaron zrobiony samodzielnie smakuje wyśmienicie..tym razem zrobiłam makaron zielony..a to za sprawą młodego jęczmienia w proszku..Kolor makaronu będzie zależał od ilości dodanego jęczmienia..ja dodałam troszkę za mało i nie jest taki zielony jak bym chciała.
200 g mąki tortowej Młynomag
2 jajka
szczypta soli
woda [ ewentualnie]
młody jęczmień w proszku
Mąkę wysypać na blat, zrobić dołeczek i wlać roztrzepane jajka i szczyptę soli i jęczmień.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić w wąskie paski [ długość makaronu będzie zależała od długości pasków ciasta] i przepuścić przez maszynkę do makaronu. Makaron gotować w lekko osolonym wrzątku przez około 4-5 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/03/zielony-makaron.html