ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki z borówką amerykańską - pyszne drożdżowki na maślance

Jagodzianki z borówką amerykańską - pyszne drożdżowki na maślance

nazwa

Wykonanie

Nie mam już dostępu do leśnych jagód, ale w zastępstwie doskonale sprawdziła się borówka amerykańska. Nie jest wprawdzie tak soczysta jak jej leśna krewniaczka, za to jest równie smaczna, tak samo zdrowa i prostsza w obsłudze, bo nie ma potrzeby mieszania borówek z mąką, przy przygotowaniu bułeczek drożdżowych. Po raz pierwszy robiłam ciasto drożdżowe na maślance. Jest doskonałe, bardzo plastyczne, naprawdę godne polecenia. Na drożdżówki jest zawsze dobra pora. Poza tym to najzdrowszy i najmniej kaloryczny słodki dodatek do kawy lub na drugie śniadanie, a te upieczone w domu nie mają sobie równych. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 14 bułeczek a`50 g:
400 g mąki (200 g pszennej 550 i 200 g orkiszowej 1050)
130 g maślanki
60 g wody
2 żółtka
50 g masła
50 g cukru
1 op. suchych drożdży
1/3 łyżeczki soli
Składniki na kruszonkę:
30 g mąki orkiszowej
30 g wiórkow kokosowych
30 g masła
30 g cukru
dodatkowo: 1 białko do posmarowania
200 g borówki amerykańskiej
Wykonanie:
maślankę z wodą lekko podgrzać w rondelku. Dodać masło w kawałkach, by zmiękło
odważyć mąkę, dodać sól, cukier, opakowanie suchych drożdży, dodać mleko, żółtka i wyrobić hakiem gładkie, nie lepiące się ciasto. Przykryć misę robota folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości z podanej ilości ciasta zrobiłam 14 bułeczek odważając po 50 g ciasta na bułeczkę. Możesz zrobić mniej bułek trochę większych. Uformować kulki, rozpłaszczyć je w dłoniach, ułożyć na blaszce i zostawić do napuszenia. Następnie w każdej bułce zrobić denkiem od szklanki wgłębienie, dociskając mocno szklankę do blachy. Zagłębienie wypełnić jagodami. Rant każdej bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem. Rozsypać na bułeczce kruszonkę
jagodzianki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C 22-25 minut
studzić na kratce
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/09/jagodzianki-pyszne-drozdowki-na-maslance.html