Wykonanie


Nie mam już dostępu do leśnych
jagód, ale w zastępstwie doskonale sprawdziła się
borówka amerykańska. Nie jest wprawdzie tak soczysta jak jej leśna krewniaczka, za to jest równie smaczna, tak samo zdrowa i prostsza w obsłudze, bo nie ma potrzeby mieszania
borówek z
mąką, przy przygotowaniu bułeczek
drożdżowych. Po raz pierwszy robiłam
ciasto drożdżowe na
maślance. Jest doskonałe, bardzo plastyczne, naprawdę godne polecenia. Na drożdżówki jest zawsze dobra
pora. Poza tym to najzdrowszy i najmniej kaloryczny słodki dodatek do
kawy lub na drugie śniadanie, a te upieczone w domu nie mają sobie równych. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 14 bułeczek a`50 g:400 g
mąki (200 g pszennej 550 i 200 g orkiszowej 1050)130 g
maślanki60 g
wody2
żółtka50 g
masła50 g
cukru1 op. suchych
drożdży1/3 łyżeczki
soliSkładniki na kruszonkę:30 g
mąki orkiszowej30 g wiórkow
kokosowych
30 g
masła30 g
cukrudodatkowo: 1
białko do posmarowania200 g
borówki amerykańskiejWykonanie:
maślankę z
wodą lekko podgrzać w rondelku. Dodać
masło w kawałkach, by zmiękłoodważyć
mąkę, dodać
sól,
cukier, opakowanie suchych
drożdży, dodać
mleko,
żółtka i wyrobić hakiem gładkie, nie lepiące się ciasto. Przykryć misę robota folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości z podanej ilości ciasta zrobiłam 14 bułeczek odważając po 50 g ciasta na bułeczkę. Możesz zrobić mniej
bułek trochę większych. Uformować kulki, rozpłaszczyć je w dłoniach, ułożyć na blaszce i zostawić do napuszenia. Następnie w każdej
bułce zrobić denkiem od szklanki wgłębienie, dociskając mocno szklankę do blachy. Zagłębienie wypełnić
jagodami. Rant każdej bułeczki posmarować roztrzepanym
białkiem. Rozsypać na bułeczce kruszonkęjagodzianki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C 22-25 minutstudzić na kratceŻYCZĘ SMACZNEGO !