ßßß Cookit - przepis na Puszysty omlet biszkoptowy z jagodami - pyszny

Puszysty omlet biszkoptowy z jagodami - pyszny

nazwa

Wykonanie

Najlepszy omlet z jagodami na świecie jaki znam, dokładnie taki właśnie zapamiętałam z dzieciństwa. Nie był posypywany jagodami, ale z jagodami upieczony. Cudownie wilgotny przez wypływający sok z jagód przy krojeniu każdego następnego kęsa. Wspaniały, pyszny, bardzo puszysty, po prostu kwintensencja lata. Jeśli nie jedliście jagód w omlecie w ten sposób przygotowanych koniecznie spróbujcie. Ten prosty omlet Was zachwyci.
Składniki na 1-osobowy omlet na patelnię 20-22 cm:
2 jajka
2 łyżki mąki orkiszowej 630 (lub zwykłej pszennej)
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
2 garstki jagód lub borówki amerykańskiej
1 łyżka masła ghee
Wykonanie:
odzielić żółtka od białek
białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę
zmniejszyć obroty miksera i wmieszać żółtka na najmniejszych obrotach i bardzo krótko wmieszać mąkę z cukrem
gorącą patelnię wysmarować masłem
wyłożyć ciasto na patelnię, wyrównać łopatką i smażyć na średnim ogniu. Po chwili wyłożyć jagody na omlet i przykryć patelnię pokrywką. Odczekać kilka minut, aż omlet się zetnie, a spód zrumieni. Góra ani tak pozostanie lekko płynna
delikatnie łopatką omlet odwrócić, by ścięła się górna warstwa z jagodami i smażyć jeszcze 1-2 minuty
zsunąć omlet na talerz
podawać posypany cukrem pudrem
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
UWAGI: ten sam omlet można zrobić bez odwracania. Po nałożeniu jagód na ciasto, przykryć patelnię i na bardzo maleńkim ogniu trzymać tak długo, aż górna warstwa omletu się zetnie. Trwa to niestety około 15-20 minut.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/07/puszysty-omlet-biszkoptowy-z-jagodami.html