Wykonanie

Najlepszy omlet z
jagodami na świecie jaki znam, dokładnie taki właśnie zapamiętałam z dzieciństwa. Nie był posypywany
jagodami, ale z
jagodami upieczony. Cudownie wilgotny przez wypływający sok z
jagód przy krojeniu każdego następnego kęsa. Wspaniały, pyszny, bardzo puszysty, po prostu kwintensencja lata. Jeśli nie jedliście
jagód w
omlecie w ten sposób przygotowanych koniecznie spróbujcie. Ten prosty omlet Was zachwyci.Składniki na 1-osobowy omlet na patelnię 20-22 cm:2
jajka2 łyżki
mąki orkiszowej 630 (lub zwykłej pszennej)2 łyżeczki domowego
cukru waniliowegoszczypta
soli2 garstki
jagód lub
borówki amerykańskiej1 łyżka
masła ghee

Wykonanie:odzielić
żółtka od
białekbiałka ze szczyptą
soli ubić na sztywną pianęzmniejszyć obroty miksera i wmieszać
żółtka na najmniejszych obrotach i bardzo krótko wmieszać
mąkę z
cukremgorącą patelnię wysmarować
masłemwyłożyć ciasto na patelnię, wyrównać
łopatką i smażyć na średnim ogniu. Po chwili wyłożyć
jagody na omlet i przykryć patelnię pokrywką. Odczekać kilka minut, aż omlet się zetnie, a spód zrumieni. Góra ani tak pozostanie lekko płynnadelikatnie
łopatką omlet odwrócić, by ścięła się górna warstwa z
jagodami i smażyć jeszcze 1-2 minutyzsunąć omlet na talerzpodawać posypany
cukrem pudremŻYCZĘ SMACZNEGO !

UWAGI: ten sam omlet można zrobić bez odwracania. Po nałożeniu
jagód na ciasto, przykryć patelnię i na bardzo maleńkim ogniu trzymać tak długo, aż górna warstwa omletu się zetnie. Trwa to niestety około 15-20 minut.