Wykonanie

Klasyka kuchni polskiej -
lin w
śmietanie. Ponoć żadna inna
ryba nie pasuje do sosu
śmietanowego jak
lin właśnie. Ma bardzo smaczne, delikatne, białe i raczej chude
mięso.
Ryba bardzo podobna w smaku do
karpia, choć nie tak tłusta i jeszcze delikatniejsza, trąci jednak mułem tak jak
karp. Pokryta okropnym, w dużej ilości śluzem z bardzo drobną łuską. Na szczęście
ryby nie musisz skrobać, bo najlepiej usmażyć ją z łuską. Delikatne i drobniutkie łuski rozpuszczają się podczas smażenia i nadają rybie ciekawego i charakterystycznego smaku. Jak już uporasz się z oprawieniem
ryby, przygotowanie jest bardzo proste.Składniki:

1
linsól,
pieprzsok z cytrynykubeczek
śmietany 30% lub kreme fraiche2 łyżeczki
chrzanu ze słoiczka2 łyżki
mąkimasło ghee
koperekPrzygotowanie:
rybę oczyścić ze śluzu. Najlepiej to zrobić tak jak w przypadku
karpia wodą z
octem lub w siateczce po warzywach (czytaj: tutaj)
rybę wypatroszyć, odciąć głowę i płetwy brzuszne. Dokładnie umyć. Pokroić w dzwonkakawałki
ryby skropić
sokiem z cytryny i posolićobtoczyć w
mące i smażyć na rozgrzanym
maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienieniazalać
rybę śmietaną wymieszaną z
chrzanem, patelnię przykryć pokrywką i dusić do miękkości 15-20 minut.podawać suto posypaną
koperkiemŻYCZĘ SMACZNEGO !