Wykonanie
Razowy aromatyczny
chleb z lekkim miękiszem. Prażony
słonecznik nadaje miękiszowi
orzechowy posmak, a jest go niemało. Kolejny z
serii chlebów Hamelmana. Chlebek jak widać na zdjęciach urodziwy i smakował wyśmienicie. Jedynym problemem było dość klejące ciasto, także niezbyt komfortowe bylo składanie ciasta
chlebowego. Kolejny smaczny chlebek z dodatkiem łamanego żyta, które w połączeniu z żytnim zakwasem powoduje, że
chleb długo pozostaje świeży.

Składniki na 1 bochenek:
mąka chlebowa - 290 gprażone
ziarno słonecznika - 90 g
woda - 210 g
drożdże instant - 2,5 g
sól - 10 g
syrop słodowy ( dałam
miód ) - 1 łyżeczkałamane ziarno żyta - 75 g + 75 ml
wodyzakwas żytni -170 gWykonanie:przygotować zakwas - 90 g
mąki żytniej chlebowej wymieszać z 70 ml
wody i 1 łyżką zakwasu. Miseczkę przykryć folią spożywczą i odstawić na 14-16 godzin w temperaturze 21°C by dojrzałnamoczyć ziarno łamanego żyta - 70 g ziarna zalać 70 ml
wody i odstawić przykryte w miseczce folią spożywczą na noc, lub zalać wrzącą
wodą krótko przed przygotowaniem
chlebaziarno słonecznika uprażyć na patelnido misy miksera włożyć wszystkie odważone składniki z przepisu, w tym zakwas, namoczone łamane ziarno żyta i przestudzony uprażony
słonecznik i mieszać 3 minuty na I prędkości. Włączamy II prędkość i mieszamy dalsze 3 minuty. Pozostawić przykryte folią na 1 godzinę do fermentacji wstępnejzłożyć
chleb kilkakrotnie podsypując
mąką, włożyć do koszyka złączeniem do góry do fermentycji końcowej na 50-60 minut. Wierzch
chleba posypać
mąką i przykryć ściereczką kuchennąnagrzać piekarnik (najlepiej z kamieniem) do 250°C. Wyrzucić
chleb z koszyczka tak by złączenie znalazło się na kamieniu. Zaparować piekarnik i piec go 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C - 220 °C i piec dalsze 30 minut. Upieczony postukany od
spodu powinien wydać głuchy dźwięk. Studzić na kratceŻYCZĘ SMACZNEGO !