ßßß Cookit - przepis na Chleb z żytem i słonecznikiem

Chleb z żytem i słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Jeden z najsmaczniejszych chlebów na zakwasie z ziarnami. Z mięciutkim, regularnym miąższem, długo pozostający świeży. Przepis pochodzi ze zbiorów Tatter . Polecam :-)
Składniki na dwa bochenki.
Zaczyn zakwasowy:
200 g mąki żytniej razowej
160 g wody
1 łyżka zakwasu (użyłam żytniego)
Żytnia namaczanka:
167 g łamanego żyta*
167 g wody
Ciasto właściwe:
633 g mąki pszennej chlebowej
100 - 150 g uprażonych ziaren słonecznika
473 g wody
21 g soli
15 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
15 g syropu słodowego**
cała żytnia namaczanka
cały zaczyn zakwasowy
Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie folią i zostawić na 14 - 16 godzin w temperaturze pokojowej. W tym samym czasie zalać wrzacą wodą łamane żyto, przykryć folią i rownież pozostawić na 14 - 16 godzin w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki ciasta i żytnią namaczankę połączyć w misce, następnie zagnieść ciasto (około 10 minut). Ciasto powinno być średnio luźne i raczej lepkie.
Odłożyć przykryte ciasto w ciepłe miejsce - fermentacja trwa godzinę (bez składania). Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części i z każdej uformować bochenek. Włożyć je do koszy złączeniem w dół, lub do foremek (wysmarowanych uprzednio masłem i wysypanych otrębami). Przykryć folią lub lnianym ręczniczkiem. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 50 - 60 minut.
Piekarnik rozgrzać do 250ºC. Chleb wyłożyć z kosza na kamień, naciąć jego wierzch i wsunąć do pieca (lub piec w foremkach). Piec z parą przez 15 minut. Obniżyć temperaturę do 230ºC i piec kolejne 30 minut. Gdyby chleb nabierał koloru za szybko, trzeba zmniejszyć temperaturę piekarnika. Wystudzić na kratce.
* łamane żyto w Polsce można kupić w sklepach eko, m.in. tutaj, ja w UK kupowałam w tym sklepie internetowym, można również zastąpić kaszą bulghur lub płatkami żytnimi
** można zastąpić miodem lub cukrem demerara
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb-z-zytem-i-slonecznikiem