Wykonanie

Jeden z najsmaczniejszych
chlebów na zakwasie z ziarnami. Z mięciutkim, regularnym miąższem, długo pozostający świeży. Przepis pochodzi ze zbiorów Tatter . Polecam :-)Składniki na dwa bochenki.Zaczyn zakwasowy:200 g
mąki żytniej razowej160 g
wody1 łyżka zakwasu (użyłam żytniego)Żytnia namaczanka:167 g łamanego żyta*167 g
wodyCiasto właściwe:633 g
mąki pszennej chlebowej100 - 150 g uprażonych
ziaren słonecznika473 g
wody21 g
soli15 g
drożdży świeżych lub 7 g
drożdży suchych15 g
syropu słodowego**cała żytnia namaczankacały zaczyn zakwasowySkładniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie folią i zostawić na 14 - 16 godzin w temperaturze pokojowej. W tym samym czasie zalać wrzacą
wodą łamane żyto, przykryć folią i rownież pozostawić na 14 - 16 godzin w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki ciasta i żytnią namaczankę połączyć w misce, następnie zagnieść ciasto (około 10 minut). Ciasto powinno być średnio luźne i raczej lepkie.Odłożyć przykryte ciasto w ciepłe miejsce - fermentacja trwa godzinę (bez składania). Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części i z każdej uformować bochenek. Włożyć je do koszy złączeniem w dół, lub do foremek (wysmarowanych uprzednio
masłem i wysypanych
otrębami). Przykryć folią lub lnianym ręczniczkiem. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 50 - 60 minut.Piekarnik rozgrzać do 250ºC.
Chleb wyłożyć z kosza na kamień, naciąć jego wierzch i wsunąć do pieca (lub piec w foremkach). Piec z parą przez 15 minut. Obniżyć temperaturę do 230ºC i piec kolejne 30 minut. Gdyby
chleb nabierał koloru za szybko, trzeba zmniejszyć temperaturę piekarnika. Wystudzić na kratce.* łamane żyto w Polsce można kupić w sklepach eko, m.in. tutaj, ja w UK kupowałam w tym sklepie internetowym, można również zastąpić
kaszą bulghur lub
płatkami żytnimi** można zastąpić
miodem lub
cukrem demeraraSmacznego :)